TRAŽIŠ? NAĐI.

Četiri malvazije na četiri istarske zemlje: Priča o vinima Cattunar

PODUZETNIČKE PRIČE
20.2.2018. 9:48:00

Četiri malvazije na četiri istarske zemlje: Priča o vinima Cattunar
Istra je poznata po svojim kvalitetnim vinima, kako zbog umjerene klime i kvalitetne zemlje, tako zbog tradicije i vrijednih ljudi koji razvijaju ovu djelatnost generacijama. 

Posjetili smo istarskog vinara Franca Cattunara koji se proizvodnjom vina bavi već dugi niz godina, a vina Cattunar specifična su i zapažena su kao vrlo kvalitetna.
 

Obiteljska tradicija proizvodnje istarskih vina


Kako nam kaže, ova obiteljska tradicija započela je sada već davne 1985. godine, kada su počeli saditi malvaziju koju su prepoznali kao potencijal. U cijeloj priči posebno je to što i danas, uz ostale sorte, uzgajaju istu tu malvaziju i to na 4 istarske zemlje.

U poslu je čitava obitelj; supruga Vesna, kći Nicol te sin Edi koji su nastavili tradiciju svojih predaka, koji su sadili glavne sorte - malvaziju i teran. Dvadeset etiketa koje danas proizvode odraz su raznolikosti tla, a svako vino očituje se ukusnim i mirisnim notama.
 

Najveći vinograd u Istri


Vinograd obitelji Cattunar nalazi se brežuljcima Nove Vasi i Bracanije kod Brtonigle, a danas se proteže na 56 hektara što ga čini najvećim vinogradom u Istri. Kako kažu, kvaliteta vina počinje u vinogradu, stoga u sadnju ulažu najveće napore. Danas imaju ukupno 7 sorti vina, od kojih najveći udio čini malvazija, zatim teran, muškat, cabernet, chardonnay te merlot.
 


Četiri vrste tla


Vinogradi obitelji Cattunar specifični su po tome što loza raste na četiri vrste različitog tla - na sivoj, crvenoj, crnoj i bijeloj zemlji. Iz toga je proizašao najvažniji projekt vinarije Cattunar "Četiri zemlje". Naime, iz jedne berbe, u jednakim uvjetima proizvode četiri vrste malvazije, a karakteristike svake reflektiraju se u okusima vina.
 


Vinarija Cattunar u Novoj Vasi (Brtonigla) za sve posjetitelje pripremila je program u trajanju od dva sata, gdje ćete moći degustirati vina koja će se savršeno sljubiti uz istarske tradicionalne specijalitete. Pošaljite im upit i rezervirajte svoje mjesto.

(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se