Probali smo autohtoni Istarski sir koji osvaja zlatne medalje!

ŠTO, GDJE, KAKO...?
21.3.2023. 9:27:14

Probali smo autohtoni Istarski sir koji osvaja zlatne medalje!
Istra je poznata po svojim prekrasnim krajolicima, bogatoj kulturi i tradiciji te raznim gastro delicijama među kojima su prave zvijezde domaći istarski sirevi.

Zahvaljujući pojedincima koji svoje vrijeme i trud posvećuju očuvanju tradicije i autentičnosti, Istra ima visoko mjesto na svjetskoj gastro mapi.

Među njima je svakako i mini sirana Zlata, koju smo posjetili u Čepić Polju nadomak Labina.

Sirana Zlata njeguje dugogodišnju tradiciju proizvodnje vrhunskih domaćih sireva i mliječnih proizvoda.
Od svojih početaka 2004. godine, obitelj Šahdanović niže uspjeh za uspjehom, 2016. godine proglašeni su najboljim OPG-om u Hrvatskoj i omiljena su pojava na svim gastro sajmovima. Njihovi su kravlji i ovčji sirevi osvojili višestruka priznanja i zlatne medalje.
 
sirana zlata

Na naše pitanje 'U čemu je tajna?', Šahdanovići sa smiješkom odgovaraju: 'Samo najbolji sastojci, bez nepotrebnih aditiva i boja, velika ulaganja, trud i ljubav stvaraju svima omiljen okus domaćeg istarskog sira.'

Osim autohtone recepture, iznimnom okusu sira svakako pridonose i ljubav i briga o životinjama na farmi, koje svakodnevno uživaju na pašnjacima podno Učke.

Oduševio nas je Zlatin miješani sir

Ova mala obiteljska sirana godinama proizvodi vrhunske kravlje i ovčje sireve te mliječne proizvode, a sada je odlučila spojiti najbolje od oba svijeta u novom proizvodu - istarskom miješanom siru. 

Kombinacija kravljeg i ovčjeg mlijeka daje ovom siru izrazito blag okus, a karakterizira ga i neodoljivo prhka tekstura. Proizvodnja miješanog sira zahtijeva iskustvo, znanje i težnju ka izvrsnosti kako bi se postigla savršena ravnoteža okusa. To ga čini idealnim izborom za sve koji žele oduševiti svoje nepce raznovrsnošću okusa u samo jednom komadu sira.
 
istarski domaci sir

Iako najnoviji dodatak ostalim proizvodima, miješani sir sirane Zlata već je osvojio zlatnu diplomu na 6. Hrvatskom festivalu tradicijskih sireva u Zagrebu. Uživajući u čaroliji okusa miješanog sira s domaćim pršutom, u potpunosti nam je jasno i zašto!

Gdje kupiti domaći istarski sir?

Ako ste u potrazi za kolutom pravog istarskog sira, ne tražite dalje od Sirane Zlata. Ove nagrađivane tvrde i polutvrde kravlje i ovčje sireve, sir s tartufima, miješani sir, domaću skutu, škripavac i prirodne jogurte možete pronaći na glavnoj tržnici u Puli i Labinu.

Zlatin sir pronaći ćete i na raznim sajmovima i manifestacijama, a moguće je i dogovoriti degustaciju na farmi u Čepić Polju. Osim lokalaca, autohtone istarske proizvode posebno vole domaći i strani gosti, koji će zasigurno cijeniti dočekate li ih sa platom istarskog pršuta i Zlatinog sira!

Više informacija saznajte na stranicama Sirane Zlata.


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se