Probali smo autohtoni Istarski sir koji osvaja zlatne medalje!

ŠTO, GDJE, KAKO...?
21.3.2023. 9:27:14

Probali smo autohtoni Istarski sir koji osvaja zlatne medalje!
Istra je poznata po svojim prekrasnim krajolicima, bogatoj kulturi i tradiciji te raznim gastro delicijama među kojima su prave zvijezde domaći istarski sirevi.

Zahvaljujući pojedincima koji svoje vrijeme i trud posvećuju očuvanju tradicije i autentičnosti, Istra ima visoko mjesto na svjetskoj gastro mapi.

Među njima je svakako i mini sirana Zlata, koju smo posjetili u Čepić Polju nadomak Labina.

Sirana Zlata njeguje dugogodišnju tradiciju proizvodnje vrhunskih domaćih sireva i mliječnih proizvoda.
Od svojih početaka 2004. godine, obitelj Šahdanović niže uspjeh za uspjehom, 2016. godine proglašeni su najboljim OPG-om u Hrvatskoj i omiljena su pojava na svim gastro sajmovima. Njihovi su kravlji i ovčji sirevi osvojili višestruka priznanja i zlatne medalje.
 
sirana zlata

Na naše pitanje 'U čemu je tajna?', Šahdanovići sa smiješkom odgovaraju: 'Samo najbolji sastojci, bez nepotrebnih aditiva i boja, velika ulaganja, trud i ljubav stvaraju svima omiljen okus domaćeg istarskog sira.'

Osim autohtone recepture, iznimnom okusu sira svakako pridonose i ljubav i briga o životinjama na farmi, koje svakodnevno uživaju na pašnjacima podno Učke.

Oduševio nas je Zlatin miješani sir

Ova mala obiteljska sirana godinama proizvodi vrhunske kravlje i ovčje sireve te mliječne proizvode, a sada je odlučila spojiti najbolje od oba svijeta u novom proizvodu - istarskom miješanom siru. 

Kombinacija kravljeg i ovčjeg mlijeka daje ovom siru izrazito blag okus, a karakterizira ga i neodoljivo prhka tekstura. Proizvodnja miješanog sira zahtijeva iskustvo, znanje i težnju ka izvrsnosti kako bi se postigla savršena ravnoteža okusa. To ga čini idealnim izborom za sve koji žele oduševiti svoje nepce raznovrsnošću okusa u samo jednom komadu sira.
 
istarski domaci sir

Iako najnoviji dodatak ostalim proizvodima, miješani sir sirane Zlata već je osvojio zlatnu diplomu na 6. Hrvatskom festivalu tradicijskih sireva u Zagrebu. Uživajući u čaroliji okusa miješanog sira s domaćim pršutom, u potpunosti nam je jasno i zašto!

Gdje kupiti domaći istarski sir?

Ako ste u potrazi za kolutom pravog istarskog sira, ne tražite dalje od Sirane Zlata. Ove nagrađivane tvrde i polutvrde kravlje i ovčje sireve, sir s tartufima, miješani sir, domaću skutu, škripavac i prirodne jogurte možete pronaći na glavnoj tržnici u Puli i Labinu.

Zlatin sir pronaći ćete i na raznim sajmovima i manifestacijama, a moguće je i dogovoriti degustaciju na farmi u Čepić Polju. Osim lokalaca, autohtone istarske proizvode posebno vole domaći i strani gosti, koji će zasigurno cijeniti dočekate li ih sa platom istarskog pršuta i Zlatinog sira!

Više informacija saznajte na stranicama Sirane Zlata.


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više