Rasadnik iz Rovinja koji je dokazao kako se uspješno baviti uzgojem pitomog kestena

ŠTO, GDJE, KAKO...?
25.10.2018. 13:40:20

Rasadnik iz Rovinja koji je dokazao kako se uspješno baviti uzgojem pitomog kestena
Pitomi kesten voćna je vrsta koja se još uvijek ne uzgaja intenzivno na području Hrvatske. Najčešće ga se može naći kako slobodno raste u šumama na višim nadmorskim visinama. Međutim, stalnim usavršavanjem tehnika uzgoja i cijepljenja, rasadnik Skink iz Rovinja postao je predvodnik u uzgoju kvalitetnih sadnica pitomog kestena, koji su glavni uvjet za zasnivanje plantaža kestena

Začetnik ideje o plantažnom uzgoju kestena na području Istre


"Ono što nas je potaknulo na realizaciju ideje o plantažama pitomog kestena po Istri jest činjenica da se do prije nekoliko godina u ovom području kesten mogao pronaći samoniklo samo po šumama u okolici Pazina, Motovuna, Vižinade i Oprtlja.", započinje svoju priču Željko Prgomet, vlasnik rovinjskog rasadnika Skink

Činjenica da je oko 2010. godine Hrvatska bila jedna od rijetkih zemalja Mediterana bez ijedne veće plantaže pitomog kestena potaknula je g. Prgometa, po struci agronoma i dr. smokvarstva, na akciju. Projekt kestenizacije starih i dotrajalih šuma te sadnje plantaža započeo je uzimanjem postojećih sorti kestena iz naših šuma, koje su zatim poslane na DNA analizu kako bi se time utvrdilo koje su domaće sorte najpogodnije za uzgoj u unutrašnjosti Istre
 
Rasadnik Skink, Rovinj, uzgoj kestena 

Sadnice pitomog kestena


Budući da je kesten dugovječno stablo koje može živjeti i više od dvije stotine godina, njegova sadnja sasvim je isplativa. Posebice kad se uzme u obzir to da Istra ima idealne uvjete za plantažu domaćeg kestena čiji plodovi imaju visoku cijenu na tržištu. 

U rasadniku Skink prije nekoliko je godina pokrenuta proizvodnja sadnica pitomog kestena, odnosno domaćih maruna i europsko-japanskih križanaca. Proizveli su superiorne sadnice pet sorti koje su otporne na najčešće bolesti i nametnike kestena – rak kore i osu šiškaricu. Pravilnom njegom te će sadnice izrasti u visoka stabla bogatih krošnji koja će uroditi krupnim plodovima. 

Ipak, g. Prgomet svima savjetuje udovoljavanje važnog uvjeta prije negoli se odlučite za sadnju pitomih kestena: "Prije odluke o sadnji pitomog kestena morate dobro poznavati svoje podneblje, tj. klimu, tlo i reljef područja u kojem planirate uzgoj." 
 
Rasadnik Skink, Rovinj, uzgoj kestena, sadnice 

Knjiga o uzgoju kestena i stručne edukacije 


Prof. dr. sc. Željko Prgomet stručni je suradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču te predavač Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci čijim studentima redovito održava praktičnu nastavu tijekom semestra. 

Uz mnoge stručne i znanstvene radove, u suradnji s mag. ing. agr. Ivom Prgomet i ing. Šum. Slavkom Branom, g. Prgomet je napisao i knjigu "Pitomi kesten". Podijeljena u deset poglavlja, knjiga je značajan doprinos literaturi na ovu tematiku, s obzirom na to da na našem području takvih stručnih radova nema mnogo. Autori su htjeli pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima pitomog kestena u rješavanju problema koji se javljaju kod uzgoja ove voćke. 

Svi zainteresirani knjigu mogu nabaviti u rasadniku Skink, a moguće ju je i naručiti putem obrasca za upit
 
Rasadnik Skink, Rovinj, uzgoj kestena 

Osim uzgojem sadnica pitomog kestena, rasadnik Skink specijalizirao se i u uzgoju voćnih sadnica poput smokava, žižula, duda, nara, jagode, vinove loze, oraha itd. Posebno se ponose i mikorizom lijeske s crnim tartufom, simbiozom korijena lijeske i micelija tartufa. U ponudi ćete pronaći i razno mediteransko bilje, uzgoj bonsai biljaka, sadnice ukrasnog bilja, ekološku poljoprivredu... Njihove usluge možete provjeriti na stranicama portala eIstra.info, a tražite li savjet, uvijek im se možete obratiti putem obrasca za upit ili ih osobno posjetiti u Rovinju. 

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se