TRAŽIŠ? NAĐI.

Top 5 najvećih grešaka koje radite kod bojenja zidova

ŠTO, GDJE, KAKO...?
23.4.2018. 13:22:44

Top 5 najvećih grešaka koje radite kod bojenja zidova
Sunčano i lijepo vrijeme u mnogima budi želju za preuređenjem doma. Na vašoj listi prioriteta je unijeti malo vedrine u vaš dom novom bojom zidova i krenuli ste u realizaciju planova. Zidovi su ofarbani, boja se osušila, no to i dalje ne izgleda onako kako ste zamislili. Saznajte koje su neke od najčešćih grešaka prilikom bojenja zidova i kako ih izbjeći. 

1. Odabir boje 


Odlučili ste se za određenu boju kojom ćete ofarbati sve prostorije ili samo pojedine zidove. Ipak, svaka boja ima još bezbroj nijansi i morate odabrati koju ćete kupiti. Opće je poznato kako ista boja istog proizvođača može varirati od kante do kante zato prije ličenja svakako pomiješajte količinu za koju smatrate da će vam biti dovoljna. Boja obično izgleda drugačije kada se nanese direktno na zid i osuši se, stoga je pametno uzeti nekoliko uzoraka nijansi i isprobati ih prije konačnog odabira. 

2. Pribor


Kada kupite pribor za bojenje, obično je to s namjerom da on potraje "zauvijek". To možete postići samo njegovim pravilnim čišćenjem nakon svake upotrebe. Bolje je investirati u kvalitetnije četke i valjke jer, primjerice, metlica se na lošijim kistovima može raspadati i ostaviti zalijepljene dlake na zidu nakon farbanja. To estetski loše izgleda, a sav trud i vrijeme koje ste uložili ispada uzaludan. Uzmite u obzir i koliku površinu namjeravate ličiti. Za velike površine idealniji su klasični valjci, dok je za rubove i sve manje površine bolje koristiti mini valjak ili tanji kist.  

3. Niste temeljito pripremili površine


Ne pripremite li površinu prije farbanja moglo bi vas čekati veliko razočaranje nakon završetka. Obvezno zaštitite sve rubove zidova i podove, a namještaj odmaknite prema sredini prostorije. Podove prekrijte velikim najlonima ili starim novinama i reklamnim prospektima, a zidove oblijepite samoljepljivom trakom. Prije ličenja očistite zidove od svih ostataka masnoće ili hrane jer se u protivnom boja neće dobro primiti. Sanirajte sve manje pukotine i neravnine, dobro ih zakrpajte i izbrusite. Zatim dobro očistite zid od prašine kako ona ne bi postala vidljiva nakon sušenja boje. 

4. Farbanje zidova


Prvo što mnogi majstori čine kod farbanja jest bojenje rubova i kutova zidova, a zatim kreću s ličenjem većih površina. Izbjegnite stvaranje grudica tako što ćete ocijediti višak boje s valjka jer će, u protivnom, zid biti premokar i ostat će tragovi poteza, a boja će kapati posvuda. Preporučuje se zid ofarbati u dva navrata. Vrlo je važno nakon "prve ruke" pustiti da se boja dobro osuši nakon čega će biti vidljiva prava nijansa zida.  

5. Čišćenje nakon radova


Napokon ste oličili sve željene površine, no to nije kraj. Potrebno je na odgovarajući način očistiti i spremiti pribor. Uklonite zaštitne trake kojima ste prekrili rubove i kutove zidova i koje ste stavili oko vrata i prozora. Višak boje na priboru uklonite starim novinama. Ostavite kistove da odstoje u mješavini vode i malo deterdženta ili omekšivača za rublje, a zatim ih isperite vodom i pustite da se osuše s metlicom u smjeru prema dolje kako bi ona zadržala odgovarajući oblik. Ostatke boje na prozorskim staklima možete lagano ostrugati žiletom, ali tek nakon što se stvrdnu. Nikako nemojte bacati ostatke boje u smeće!

Iako zvuči kao jedan on najlakših i najjednostavnijih "uradi sam" poslova, farbanje zidova može zadavati muke. Ako niste baš iskusni u radovima, unajmljivanjem usluga majstora koji će to uraditi brzo i profesionalno možda je pametnija ideja. Živite li na području Istre, tvrtka iz Šišana, Good Action pružit će vam usluge završnih građevinskih radova na svim poslovnim, stambenim i stambeno-poslovnim objektima. Njihovi stručni radnici spretno će i kvalitetno ofarbati vaše unutrašnje zidove u tren oka. Informacije o njihovim radovima možete dobiti na eIstra.info ili putem forme za upit. 

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se