Tvrda voda: 7 problema koje uzrokuje u svakom kućanstvu

ŠTO, GDJE, KAKO...?
12.8.2021. 17:18:41

Tvrda voda

Tvrda voda: 7 problema koje uzrokuje u svakom kućanstvu

Tvrda voda prevladava na području cijele Hrvatske. Uzrokuje niz iritantnih problema, a rješenje je na dohvat ruke! 

 

Ovih 7 problema, sigurno vam zvuče poznato:

 

1. Kvarovi na instalacijama, kućanskim uređajima i aparatima

Kvarovi nastaju uslijed nakupljanja slojeva kamenca, u najvećoj mjeri na grijanim cijevima, spremnicima tople vode te grijačima kućanskih aparata. Nakupine koje nastaju kuhanjem tvrde vode brzo se talože, slabe protok vode kroz slavine, čepe cijevi te dugoročno uzrokuju njihovo puknuće ili oštećenje, a popravak iziskuje nepotrebne troškove.

 


tvrda voda

2. Nakupine kamenca na kuhinjskim i kupaonskim površinama, tuš kabini, staklenim površinama,  keramičkim pločicama

Upotreba vode u kuhinji i kupaonici uzrokuje mrlje te s vremenom tvrdokorne nakupine kamenca koje se teško čiste. I najmanje kapljice koje sadrže "tvrde minerale” sušenjem talože sve deblje slojeve kamenca koji na sebe vežu i druge nečistoće iz okruženja. Ukoliko voda obiluje željezom, naslage dobiju crvenkastu boju, dok se kod kisele vode pojavljuju plave i zelene nijanse. Čišćenje zahtjeva kupovinu dodatnih sredstava, te ulaganje dragocjenog vremena.

 

3. Oslabljen učinak pranja odjeće, gubitak boje te oštećenja tkanine

Tvrda voda pri pranju uzrokuje blijeđenje boja, gubitak mekoće i elastičnosti tkanina, a detergenti topljeni u tvrdoj vodi gube moć čišćenja. Tako se javlja potreba za povećanom količinom detergenata i uporabom omekšivača te drugih sredstava za očuvanje boje i kvalitete tkanina pri pranju. Veća količina detergenata uzrokuje i veću količinu nakupina koje se talože na perilici pa se problem tako povećava, prelazi na sam uređaj te odvode. 

 

omekšivač vode za kućanstvo

 

4. Otežano kuhanje i pranje posuđa

Pri pranju posuđa taloži se kamenac, što otežava čišćenje te uzrokuje gubitak energije. Tvrda voda u reakciji sa sredstvima za pranje posuđa stvara teško topive nakupine sapuna koje se talože u perilicama, sudoperima ali i na suđu koje nismo savršeno osušili i ispolirali. Mrlje na staklenim čašama se s vremenom talože u sve deblje slojeve te postaju sve mutnije. Lonci za kuhanje talože sve konkretniji sloj kamenca koji produžava vrijeme kuhanja te hrani daje neželjenu notu okusa. Pribor za jelo potrebno je dodatno polirati, te cijeli proces kuhanja i pranja tako zahtjeva sve više sredstava i energije.

 

5. Gubitak mekoće i elastičnosti kose te kože

Tvrda voda (u kombinaciji s klorom koji se nalazi u svakom vodoopskrbnom sustavu), osnovni je uzrok najčešćih problema kose i kože. Kosa i koža se tvrdom vodom teže ispiru, te tako kradu željeni sjaj i elastičnost naše kože i kose. Kosa ostaje tvrda, te zahtjeva dodatan tretman omekšivačima, a koža postaje suha te zahtjeva dodatnu hidrataciju. Rješenja opet zahtijevaju dodatna sredstva te nepotrebna ulaganja.

 

omekšivači vode za kućanstvo

 

6. Dodatna potrošnja električne energije 

Nakupine kamenca na grijačima električnih uređaja uključujući i radijatore, uzrokuju slabiji protok topline te zahtijevaju potrošnju veće količine energije. Računi za struju rastu a okoliš se nepotrebno zagađuje pri prekomjernoj proizvodnji energije.

 

7. Smanjenje kvalitete i okusa pripremljene hrane

Kamenac uzrokuje stvaranje nepoželjnih okusa minerala u hrani koja se kuha u tvrdoj vodi. Isto vrijedi za pripremu napitaka poput čaja ili kave.

 


Rješenje je nadohvat ruke!


Iako iritantni, ovi problemi lako su rješivi. Stručnjaci iz tvrtke Vodopromet iz Pule, savjetuju pristup problemu prevencijom.
 
Kako kažu, najelegantnije rješenje leži u instalaciji sustava koji omekšava vodu prije no što ona uđe u objekt. Pametni uređaj za omekšavanje instalira se na priključak vode, te programira tako da prati potrošnju i sam dozira adekvatnu količinu omekšivača. Zahvaljujući tome, sva voda koju koristite u domaćinstvu zadovoljava najviše standarde kvalitete.
 
Više o uređajima za pročišćivanje vode pročitajte OVJDE. Tvrtka Vodopromet raspolaže rješenjima za objekte u izgradnji kao i za završene stambene jedinice te druge građevinske objekte. Za stručni savjet na temu ugradnje omekšivača vode, javite se telefonski ili svoj upit pošaljite OVDJE.Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se