TRAŽIŠ? NAĐI.

Čuvajte vaš automobil i zimi: Antifriz je uvijek neophodan

PODUZETNIČKE PRIČE
16.1.2019. 14:08:00

Čuvajte vaš automobil i zimi: Antifriz je uvijek neophodan
Ako ste prilikom zimske "generalke" automobila propustili stanje svih tekućina, uključujući i antifriz, na duge staze to vam se samo može obiti o glavu! Ako imate loš antifriz slabe otpornosti na smrzavanje ili pak u potpunosti zaboravite na njega, nastat će velika šteta na motoru ako se tekućina pretvori u led.

Namjena antifriza 


Antifriz je rashladna tekućina u motoru čija je glavna namjena zimi sniziti točku ledišta tekućine kod motora automobila s unutarnjim izgaranjem. Ljeti je njegova uloga povećati točku vrelišta navedene tekućine i tako spriječiti pregrijavanje motora.  

Osim što sprječava smrzavanje na temperaturama ispod ništice, antifriz štiti metalne dijelove motora i hladnjaka od korozije. Uloga mu je i spriječiti nastanak kamenca i njegovo taloženje te podmazivati rashladni sustav vozila. 
 
Antifriz, održavanje automobila, V.Č., Buzet, Istra 

Kako staviti antifriz? 


Na tržištu postoje dvije osnovne vrste antifriza

  • koncentrirani – onaj kojeg pri dolijevanju u rashladni sustav automobila treba razrijediti vodom do željene koncentracije
  • razrijeđeni – onaj koji je već pomiješan s vodom te ga se direktno nalijeva u rashladni sustav motora

Prije nadolijevanja antifriza potrebno je ispustiti svu postojeću rashladnu tekućinu iz sustava, kako se stara i nova rashladna tekućina ne bi pomiješale. Miješanje stare i nove tekućine nije dobro zato što antifriz u sustavu može izdržati maksimalno tri godine, nakon čega gubi svoja svojstva. Pomiješate li ga s novim, njegova funkcija neće biti potpuna. 

Kako bi zaštita od korozije bila učinkovita, potrebno je da koncentrat u vodi iznosi oko 30 %, ali je ipak najbolje provjeriti uputstva na ambalaži. Važno je napomenuti kako je ova tekućina iznimno otrovna i te ju treba zbrinuti prema propisanim pravilima, nikako ne odlagati u okoliš. 
 
Antifriz, održavanje automobila, V.Č., Buzet, Istra 

Neovisno o proizvođaču i boji tekućine, antifriz se smatra kvalitetnim ako je proizveden prema standardima koji udovoljavaju normama međunarodnih strukovnih struka i proizvođača motora. U trgovini VČ možete pronaći antifrize raznih proizvođača, a zatreba li vam kakav savjet, osoblje vam je uvijek na raspolaganju. Na jednom mjestu u Istri možete pronaći svu potrebnu opremu i dijelove za motorna vozila i njihovo održavanje. Ponudu možete provjeriti na stranicama eIstra.info ili ih posjetite u Buzetu!

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se