Imate kuću za odmor, ali ne stignete uređivati vrt? Zelena Točka donosi vam nekoliko prijedloga

ŠTO, GDJE, KAKO...?
31.7.2018. 13:54:33

Imate kuću za odmor, ali ne stignete uređivati vrt? Zelena Točka donosi vam nekoliko prijedloga
Svaki vrt zahtijeva pažnju, vrijeme i brigu. Ako ste u stisci sa slobodnim vremenom ili, pak, imate kuću za odmor u kojoj ne boravite često, a željeli biste imati lijepo uređen eksterijer, postoje vrtovi koje je lako održavati

Tvrtka Zelena Točka bavi se uređenjem okoliša te vam otkrivaju kako uz malo truda i oni s najmanje smisla za uređenje i održavanje mogu imati lijep i uredan vrt. Tajna je u pomno promišljenom dizajnu te odabiru biljaka i vrtnih elemenata. 

Vrt lakog održavanja


Zelenilo u vrtu možete postići smanjenjem broja zahtjevnih biljaka i sadnjom onih nezahtjevnih kojima ne treba previše održavanja i ne traže previše brige. Užurbani način života diktira pravilo kreiranja vrta kojeg je lako održavati i čije uređenje ne oduzima previše vremena. 

Vrt lakog održavanja, osim uštede vremena, štedi i novac jer ne morate unajmljivati profesionalce koji će pravilno orezivati vrt, kositi travnjak, dohranjivati tlo i slično. Ovaj tip vrta ne ovisi o njegovom stilu, već o primjenjivim tehnikama prilikom projektiranja. Zelena Točka savjetuje vam nekoliko metoda koje će vam olakšati održavanje vrta: 

  • ugradite sustav automatskog navodnjavanja,
  • travnjak neka bude homogen, odnosno bez posađenih biljaka i oštrih uglova,
  • nemojte saditi male i izolirane travnjake, primjerice na terasama ili manjim prolazima,
  • ne ostavljajte nigdje golo tlo, već takva mjesta prekrijte folijom protiv korova s ukrasnim agregatima,
  • birajte biljke koje ne zahtijevaju mnogo održavanja.
 
Zelena Točka, Poreč, vrtovi lakog održavanja 

Mediteranski vrt


U Istri i Primorju prevladava mediteranska klima, što ovo područje čini podložnim za uzgoj mediteranskog vrta. Klimatski uvjeti variraju duž Jadrana, stoga je na nekim istarskim mjestima bolje uzgojiti mediteranske biljke poput ružmarina, dok će negdje uspijevati stablo limuna ili hrasta. Kako biste znali u kolikoj mjeri vaš vrt možete pretvoriti u mediteranski, najbolje je promotriti koje biljke rastu u vašem podneblju, ali i dobro drenirati tlo nakon njihove sadnje. 

Ispunite li sve uvjete za uzgoj mediteranskog vrta, možete uzgajati klasične biljke Mediterana poput ljekovitog i aromatičnog bilja (kadulje, lavanda, ružmarin, oleandar, masline, smilje) ili crnogoričnih stabala. Prilikom odabira biljaka pripazite na poziciju vrta s obzirom na sunce i njegovu izloženost vjetru. Mediteranski vrt izgledat će autentičnije i biti manje zahtjevan za održavanje ako za dekor postavite kamene ploče, stari kamen ili drvene bačve. 
 
Zelena Točka, Poreč, mediteranski vrt, uređenje okućnica 
 

Vrtovi u turizmu 


Imate li kuću koju iznajmljujete u turističke svrhe ili je povremeno koristite kao kuću za odmor i bijeg od svakodnevice, trebali biste toj situaciji prilagoditi i vrt. U Zelenoj Točki na takve se vrtove referiraju kao vrtove/okućnice namijenjene turizmu

Kako bi njihov izgled uvijek bio privlačan, jer izgled na fotografijama jedan je od najjačih marketinških aduta oglašavanja kuća za odmor, postoji niz mogućnosti kako to učiniti. Zelene biljke, dječje igralište, otvoreno ognjište za druženje na otvorenom, roštilj ili kamin, sportski sadržaji, viseće ležaljke samo su neki od elemenata koji će privući turiste. Prilikom projektiranja vrtova za turizam važno je imati u vidu da tijekom godine nećete imati previše vremena i mogućnosti često provjeravati kuću i brinuti o vrtu. Ovdje je veoma bitno da primijenite sve principe kao kod vrta lakog održavanja, kako okućnica ne bi izgubila atraktivan izgled. 
 
Zelena Točka, Poreč, vrtovi u turizmu, uređenje okoliša 

U projektiranju vrta, da bi on lijepo izgledao, ali i da bi svaka biljka zaživjela, bitan je i najmanji detalj. Kako bi vaš vrt bio lak za održavanje, najbolje je konzultirati se s profesionalnim timom. Tvrtka Zelena Točka iz Poreča bavi se uređenjem okućnica, vrtova i eksterijera, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i znanju mogu vaš vrt pretvoriti u onaj koji zahtjeva održavanje samo dva puta godišnje! Njihovu ponudu provjerite na stranicama portala eIstra.info, a za pomoć pri realizaciji ideje slobodno im se obratite putem obrasca za upit

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više