Vlasnik ste tvrtke? Provjerite kako ispuniti uvjete zaštite na radu!

ŠTO, GDJE, KAKO...?
11.2.2021. 13:09:00

Vlasnik ste tvrtke? Provjerite kako ispuniti uvjete zaštite na radu!
Svaki poslodavac koji zapošljava radnike zakonski je dužan organizirati i provoditi zaštitu na radu. Ozljede, profesionalne bolesti i, u najgorem slučaju, smrtne ozljede zadobivene tijekom radnog vremena predstavljaju velik problem za vlasnika poduzeća i idu mu na teret zbog moguće nepažnje. 

Posjetili smo Inspekt. Pazin, gdje su nam otkrili što sve trebate uskladiti i imati na radnom mjestu kako ne biste bili kažnjeni. Svejedno jeste li tek otvorili svoju tvrtku ili poslujete već dugi niz godina, provjerite jesu li vaši uvjeti rada u usuglašeni sa Zakonom o zaštiti na radu i ostalim propisima... 

Zaštita na radu obveza je svakog poslodavca 


Zaštita na radu temeljna je obveza svakog poslodavca. Predstavlja sustav pravila, mjera, načela, postupaka i aktivnosti koje je potrebno organizirano provoditi kako bi se ostvarila i unaprijedila sigurnost zdravlja vaših zaposlenika. Cilj je spriječiti rizike kao što su ozljede, profesionalne bolesti te razne druge materijalne i nematerijalne štete nastale prilikom obavljanja poslovnih procesa. 
 
zaštita na radu, Pazin 

Ugovaranje vođenja poslova zaštite na radu


Obavljanje poslova zaštite na radu možete ugovoriti s tvrtkom ovlaštenom za vođenje poslova zaštite na radu koja će na sebe preuzeti potpunu brigu o tome da sustav kvalitetno funkcionira i bude u skladu sa Zakonom i ostalim propisima. 

Imate li agenciju od povjerenja, bez brige im možete prepustiti obavljanje svih relevantnih poslova, od stručne pomoći vama i zaposlenicima do provođenja i unapređenja uvjeta kako bi se izbjegao svaki rizik od moguće ozljede do redovitog vođenja potrebnih evidencija. 

Procjena rizika 


Procjena rizika postupak je morate provesti za svako radno mjesto. Potrebno je utvrditi razinu opasnosti, štetnosti i napora koji mogu uzrokovati ozljede, profesionalne bolesti i poremećaji u procesu rada, a koji su od štetnih posljedica za sigurnost i zdravlje djelatnika. 

Postupak se sastoji od prikupljanja podataka na mjestu rada, analize tih podataka, plana mjera za uklanjanje, ili maksimalno smanjivanje rizika te dokumentiranja procjene rizika koji se kategorizira kao mali, srednji ili veliki. Dokument mora biti izrađen u pisanom ili elektroničkom obliku.
 
Izuzetno je važno imati procjenu rizika koja ujedno mora biti dostupna radnicima na uvid. U slučaju inspekcijskog posjeta, nemate li dokument na radnom mjestu, bit ćete kažnjeni u vrijednosti od 30 000 kuna
 
Zaštita na radu, procjena rizika 

Osposobljavanje radnika za rad na siguran način 


Svaki zaposlenik mora biti osposobljen za rad na siguran način. To je potrebno učiniti prije početka obavljanja posla, kod promjena u radnom postupku, uvođenja nove radne opreme ili promjene postojeće, uvođenja nove tehnologije, upućivanja djelatnika na novo radno mjesto ili kada je utvrđeno oštećenje zdravlja uslijed obavljanja posla. 

Osposobljavanje se sastoji od teorije, ovisno o poslovima koje će radni k obavljati te praktičnog dijela. Za poslove s malim rizicima dovoljno je provesti samo teorijski dio. 

Plan evakuacije i spašavanja i provođenje praktične vježbe

 
Vaši djelatnici moraju biti upoznati s planom evakuacije i spašavanja, koji se, osim tekstualnog dijela, sastoji i od grafičkog koji mora biti vidljiv u svim prostorima namijenjenima za rad. 

Poslodavac je dužan educirati i osposobiti određen broj radnika koji će biti zaduženi za provođenje plana u datom trenutku. Najmanje jednom u dvije godine potrebno je organizirati i provođenje praktične vježbe evakuacije i spašavanja kako bi zaposleni bili upoznati s pravilnim kretanjem i postupcima kod izlaska iz ugroženih prostora ili objekata te zadržali smirenost u iznenadnim situacijama. 
 
Zaštita na radu, prva pomoć 

Odbor za zaštitu na radu


Zapošljavate li 50 ili više radnika, kao poslodavac ste dužni osnovati odbor za zaštitu na radu koji će imati funkciju savjetodavnog tijela za njeno unapređenje. Članovi trebaju biti poslodavac ili njegov ovlaštenik, stručnjak zaštite na radu koji obavlja poslove zaštite na radu u poduzeću, povjerenik radnika za zaštitu na radu te odabrani specijalist doktor medicine rada. Odbor se sastaje jednom u šest mjeseci, a o sastancima se vodi zapisnik. 

Ugovaranje usluge medicine rada


Postoje određeni poslovi koji su prema propisima zaštite zdravlja i sigurnosti na radu okarakterizirani kao poslovi s posebnim uvjetima rada. Njih radnici mogu odrađivati samo nakon prethodnog i redovitog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti

Ugovaranje usluge medicine rada potrebno je kako bi se utvrdilo može li zaposlenik raditi dodijeljeni posao. Prođe li sve u redu, nakon obavljenog pregleda, zdravstvena ustanova koja pruža usluge medicine rada izdaje uvjerenje da je radnik zdravstveno sposoban obavljati zadane poslove. 
 
Zaštita na radu, medicina rada 

Osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći 


Ako zapošljavate do 49 radnika, barem jedan od njih mora biti osposobljen za pružanje prve pomoći. Za svakih sljedećih 50 zaposlenih osoba potrebno je osposobiti dodatnog radnika. Osim toga, ormarić za pružanje prve pomoći s propisanim sadržajem mora biti postavljen na svima dostupnom mjestu. 

U slučaju ozljede na radu, poslodavac je dužan organizirati i osigurati pružanje prve pomoći ozlijeđenima do dolaska hitne pomoći ili prijema u zdravstvenu ustanovu. 

Zaštita od požara


Osnovna obveza poslodavca je provesti osposobljavanje za početno gašenje požara među svim zaposlenicima, a osmosatnu edukaciju mogu provoditi samo za to ovlaštene tvrtke. Na radnom mjestu potrebno je imati dovoljan broj vatrogasnih aparata koji se trebaju nalaziti na lako dostupnim mjestima. 

Zaštita od požara predstavlja skup aktivnosti kojima je cilj smanjiti rizik od nastanka požara te znati kako brzo ugasiti nastali požar. Sve sustave za detekciju, gašenje i dojavu o požarima potrebno je ispitivati svake godine. 
 
Zaštita od požara, Pazin 

Ispitivanje električnih instalacija i radnog okoliša


Svaki je poslodavac prema Zakonu obvezan obaviti ispitivanje sredstava rada koja se koriste za izvršavanje poslova, kako bi bio sigurni da tijekom korištenja nisu ugroženi sigurnost i zdravlje djelatnika. Ispitivanje električnih instalacija mora se obaviti najmanje jednom u četiri godine, o čemu treba postojati zapisnik kao dokaz o provedenom postupku te ispravnosti. 

Svako radno mjesto mora ispuniti minimalne zahtjeve, stoga je potrebno obaviti ispitivanje okoliša i uvjeta rada. To podrazumijeva provjeru mikroklime u prostoru, odnosno temperature, vlage i brzine strujanja zraka, zatim buke i razine osvijetljenosti i to jednom u tri godine.

Inspekt. Pazin ovlaštena je tvrtka za obavljanje poslova zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša. Svoje usluge pružaju svim poduzećima, neovisno o njihovoj djelatnosti i veličini – prehrambena industrija, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, poljoprivreda, kemijska, cementna industrija, građevinarstvo, trgovina, medicina... 

Sa sjedištem u Pazinu, djeluju prvenstveno na području Istre, ali i Primorsko-goranske županije. Tražite li nekoga tko će obaviti inspekciju otpada u restoranima, provjeriti je li radno mjesto za računalom u skladu s propisima ili rukuju li vaši zaposlenici ispravnom radom opremom, slobodno im se obratite za savjet

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se