TRAŽIŠ? NAĐI.

Kada je vrijeme za kardiološki pregled?

PODUZETNIČKE PRIČE
15.1.2019. 12:33:00

Kada je vrijeme za kardiološki pregled?
Kardiovaskularne bolesti među vodećim su uzrocima smrti u Hrvatskoj. Od iznimne je važnosti da pravovremeno prepoznate simptome bolesti srca i krvnih žila kako biste izbjegli fatalne posljedice. 
 

Preventivni kardiološki pregled neovisno o životnoj dobi 


Srčane bolesti mogu zadesiti svakoga, neovisno o vašoj životnoj dobi. Dr. Cukon svakako preporučuje preventivni kardiološki pregled svim osobama starijima od 40 godina kod kojih postoji rizik od razvoja koronarne bolesti srca. Neki od rizičnih faktora su genetska predispozicija, povišeni krvni tlak, visok kolesterol, dijabetes, pretilost, pušenje ili konstantno stresiranje

Ipak, godine nisu jedini razlog da je vrijeme za kardiološki pregled. U specijalističkoj ordinaciji Dalibora Cukona osoba koje još nisu napunile 40 godina, ali su učestalo izložene većim fizičkim naporima, kao i sportaši, uvijek mogu rezervirati termin i obaviti kontrolu. Naime, katkada urođene srčane mane ne moraju ukazivati na simptome, ali kod većih napora mogu dovesti do kobnih posljedica. 

Također, dr. Cukon upozorava i na važnost preventivnih pregleda kod osoba srednje životne dobi koje su duže živjele sjedilačkim načinom života i odlučile se baviti sportom. Dijagnostičkim metodama moguće je na vrijeme prepoznati kardiovaskularne bolesti i odrediti plan terapije. 
 
Kada je vrijeme za kardiološki pregled, specijalistička ordinacija interne medicine Dalibor Cukon, Pula 

Neki od simptoma zbog kojih odmah morate na pregled


Kod nekih simptoma ne biste se trebali dvoumiti oko odlaska na kardiovaskularni pregled. Primijetite li da se često zadišete, neovisno o tome mirujete li ili ste odradili nekakav napor, boli vas u prsima, padate u nesvijest, magli vam se vid, osjećate lupanje i preskoke u radu srca ili vam otiču noge – to je lampica za alarm! U ovim slučajevima je bitno što prije odraditi liječničku kontrolu. 

U pozadini najčešćih srčano-žilnih bolesti stoji ateroskleroza te angina pektoris koja je koronarna bolest. Ako ste pretrpjeli srčani ili moždani udar, također biste trebali redovito odlaziti na kardiološke preglede, kao i kod oslabljenog rada srca. 

Pogoršanje postojećih tegoba u radu srca ili pojava novih simptoma uvijek su upozorenje da je vrijeme za prijevremenu kontrolu. 
 
Kada je vrijeme za kardiološki pregled, specijalistička ordinacija interne medicine Dalibor Cukon, Pula 

Kako izgleda specijalistički kardiološki pregled 


Svaki kardiološki pregled trebao bi obuhvaćati anamnezu pacijenta, odnosno liječnik specijalist kroz razgovor će saznati vašu povijest bolesti, imate li neke simptome, postoje li kakvi rizici od obolijevanja, pregledati vaše dotadašnje nalaze i pretrage i provjeriti pijete li neke lijekove. Nakon razgovora slijedi pregled i EKG, tj. grafički prikaz električne aktivnosti otkucaja srca. 

Nakon svega navedenog, ako je potrebno, kardiolog će odraditi daljnje neinvazivne pretrage kao što su ultrazvuk srca, ergometrija, holter tlaka i holter EKG-a. Ovisno o dobivenim rezultatima liječnik će vam preporučiti odgovarajući terapiju, a u nekim slučajevima i tzv. invazivne kardiološke pretrage (koronarografija, elektrofiziološko ispitivanje, angiografija, biopsija).

Uspostavom dijagnoze i terapijom, liječnik će s vama dogovoriti i kontrolne preglede kako bi pratio razvoj situacije i djeluje li liječenje. 
 
Kada je vrijeme za kardiološki pregled, specijalistička ordinacija interne medicine Dalibor Cukon, Pula 

Mnogo je onih koji misle da se na liječnički pregled ide samo kada se ne osjećaju dobro ili kada simptomi postanu nezanemarivi. Ipak, ako znate da imate nekakve predispozicije za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti ili se želite uvjeriti da ste u potpunosti zdravi, preporučljivo je odraditi redoviti godišnji pregled. Svoj termin za kardiološki pregled u specijalističkoj ordinaciji interne medicine Dalibor Cukon možete rezervirati putem obrasca, a sve informacije o ovoj ordinaciji iz Istre možete saznati na stranicama eIstra.info.
 
(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se