TRAŽIŠ? NAĐI.

Seminar Status ovlaštenog gospodarskog subjekta (AEO)

NOVOSTI
15.6.2018. 8:26:20

Seminar Status ovlaštenog gospodarskog subjekta (AEO)
Seminar Status ovlaštenog gospodarskog subjekta (AEO) održat će se u utorak, 26. lipnja, u 10 sati u Županijskoj komori Split, na adresi Obala Ante Trumbića 4 (vijećnica, I. kat).  

Seminar je dio programa Olakšavanje trgovine i transporta 2018. u organizaciji CroatiaPRO Odbora (Nacionalnog odbora za olakšavanje trgovine i transporta), HGK – Sektora za promet i veze, u suradnji s Carinskom upravom RH i županijskim komorama. Glavni je cilj programa pravovremena edukacija gospodarstva iz područja carine, carinskih procedura i zakona, međunarodne trgovine i transporta.

Planirano je trajanje do 12.30, ako pitanja nazočnih ne nametnu potrebu produženja trajanja.

Ciljevi seminara: Danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Ministarstvo financija, Carinska uprava, započela je s primjenom koncepta ovlaštenog gospodarskog subjekta, odnosno AEO sustava (eng. Authorised Economic Operators). Ove se godine slavi deset godina od njegova uvođenja u zakonodavstvo Europske unije. U Republici Hrvatskoj počeo se dodjeljivati od pristupanja EU, točno prije pet godina. Od početka primjene doživio je niz tehničkih i sadržajnih promjena: od obveznih podataka koje je potrebno dostaviti pri podnošenju zahtjeva, kriterija kojima je potrebno udovoljiti kako bi se stekao, do postupka sadržajne provjere koju provodi carina.

Status AEO je međunarodno priznata oznaka kvalitete koja se dodjeljuje onim tvrtkama koje carini dokažu visoki stupanj kontrole nad svojim poslovanjem, uključujući, među ostalim, financijsku stabilnost, poslovanje u skladu s carinskim propisima, upravljanje tijekom robe, upravljanje IT sustavom i vođenjem evidencija te poslovanje u skladu s odgovarajućim standardima sigurnosti i zaštite.

Ovisno o mjerilima koje je potrebno ispuniti da bi se dodijelio AEO status, razlikuju se tri različita statusa:

  • AEOC – carinska pojednostavljenja
  • AEOS – sigurnost i zaštita
  • AEOF – carinska pojednostavljenja / sigurnost i zaštita
 
Seminar je namijenjen izvoznicima, uvoznicima, međunarodnim otpremnicima, carinskim zastupnicima, prijevoznicima i ostalim tvrtkama koje sudjeluju u carinskom poslovanju.

Cilj je seminara upoznati gospodarske subjekte s mjerilima koje je potrebno ispuniti kako bi se stekao i zadržao status ovlaštenog gospodarskog subjekta, samim postupkom odobravanja statusa te prednostima koje proizlaze iz AEO statusa.

Predavanje će održati predavačica Carinske uprave RH Samanta Mazzi, voditeljica Odjela za carinsko-sigurnosni sustav Sektora za carinski sustav CURH – Središnji ured.

Sudjelovanje na seminaru potrebno je potvrditi do 25. lipnja putem online prijavnice. Seminar je besplatan za članice HGK i nije ograničen broj sudionika iz jedne tvrtke. Prijave se zaprimaju do popunjenja kapaciteta dvorane, prema redoslijedu zaprimanja. 

(I: hgk.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se