TRAŽIŠ? NAĐI.

Zidovi su važan element gradnje ili adaptacije prostora

ŠTO, GDJE, KAKO...?
30.10.2018. 15:12:44

Zidovi su važan element gradnje ili adaptacije prostora
Izgradnja stambenih objekata koji će imati dugi vijek trajanja sastoji se od nekoliko faza. Nakon postavljanja temelj kuće, slijedi gradnja zidova koji će vašem domu osigurati stabilnost. Nekoliko je funkcija zidova, vanjski definiraju oblik kuće, štite je od vanjskih utjecaja, a oni nosivi podupiru katove i krov te sprječavaju kuću od urušavanja. 

Ako gradite novu kuću, važno je da nosivi zidovi budu čvrsti, ipak ne želite da se vaš dom uruši. Planirate li pak adaptaciju doma, vrlo je važno znati razliku između nosivih i pregradnih zidova, a bilo kakve samostalne intervencije mogu biti opasne, stoga je potrebno savjetovati se sa stručnjacima. Građevinska tvrtka Meštri objasnila nam je ulogu zidova te vam donosimo nekoliko savjeta kako ne biste napravili više štete nego koristi prilikom rekonstrukcije stambenih objekata. 
 
Građevinska tvrtka Meštri, gradnja i adaptacije 

Nosivi zidovi stambenog objekta


Nosivi zidovi stambenog objekta osiguravaju da se konstrukcija ne uruši. Njihova je glavna uloga da na sebe preuzmu opterećenje stropova, krovova, balkona i međukatnih konstrukcija. Prilikom gradnje stambenih objekata, bitno je odlučiti se za adekvatan materijal za zidove. Najvažnije je da odabrani materijal odlikuju karakteristike poput trajnosti, čvrstoće i dobre toplinske i zvučne izolacije. Jednom kada ste izgradili vanjske zidove kuće, ne možete ih tek tako promijeniti. 

Ono što iz građevinske tvrtke Meštri naglašavaju kao iznimno bitno je: "Nosive zidove nikako ne smijete mijenjati prije negoli se obratite stručnjacima, niti vršiti bilo kakve preinake bez elaborata statičara. Štoviše, ilegalno je samostalno vršiti velike izmjene nosivih zidova."
 
Građevinska trvtka Meštri, gradnja i adaptacije stambenih objekata 

Pregradni zidovi u stambenom objektu


Pregradni zidovi stambenih objekata definiraju linije i razgraničuju prostor, tj. odvajaju prostorije i djeluju kako dodatna potpora nosivim zidovima. Kako postavite pregradne zidove može utjecati na protok zraka, prirodno osvjetljenje i toplinu od sunčevih zraka i sl. Također, oni mogu biti presudni u tome gdje ćete postaviti instalacije. 

Česti materijali pri izgradnji potpornih zidova su opeka, gipskartonske ploče i Ytong blokovi. Ne mogu se svi nenosivi zidovi tek tako srušiti ili proširiti otvor na njima, potrebno je uvijek konzultirati se s profesionalcima.  

Gradite li kuću iz temelja ili želite odraditi samo pokoju preinaku stambenog objekta, slobodno kontaktirajte građevinsku tvrtku Meštri iz Diklića kraj Višnjana. Poduzeće obavlja radove kao što su adaptacije i izgradnje objekata, zemljani radovi i iskopi, žbukanje i zidanje itd. na području Istre i Primorsko-goranske županije. Za neke radove nemojte biti sam svoj majstor, provjerite njihovu ponudu usluga na portalu eIstra.info, jer kao što i sam naziv govori, pravi su meštri od zanata. 

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se