TRAŽIŠ? NAĐI.

Sistematski pregled: Koliko je bitan i što on podrazumijeva?

PODUZETNIČKE PRIČE
26.2.2018. 11:15:00

Sistematski pregled: Koliko je bitan i što on podrazumijeva?
Briga o zdravlju i redovite kontrole od iznimne su važnosti kod prevencije nastanka i razvitka mnogobrojnih bolesti. Rano otkrivanje bolesti ima bitnu ulogu u samom liječenju te povećava šanse za pozitivnim ishodom liječenja. Na izrazitu važnost sistematskih pregleda ukazala nam je dr. Asja Slivnjak-Miljanić iz Zdravstvenog centra Histria Medic u Poreču.

Važnost sistematskih pregleda


Kako nam kaže dr. Slivnjak-Miljanić, sistematski pregledi služe za praćenje zdravstvenog stanja, sprječavanje i suzbijanje bolesti. Iako se osjećate zdravima, važnost sistematskog pregleda je neupitna zato što se u počecima bolesti ponekad ne osjećaju nikakvi simptomi.

U današnje vrijeme, prema učestalosti, prvo mjesto imaju bolesti krvožilnog sustava, maligne bolesti, potom bolesti dišnih putova, reumatske i druge bolesti. Uzrok je često ubrzan i stresan način života, nezdrava prehrana i navike te tjelesna neaktivnost, no ponekad su bolesti i genetski nasljedne. Početak ovakvih bolesti može se otkriti upravo na sistematskom pregledu.
 

Koji se pregledi obavljaju na sistematskom pregledu?


Na sistematskom pregledu obavlja se detaljan pregled tijela najsuvremenijim UZV aparatom i color dopplerom. Dalje, kako ističe dr. Slivnjak-Miljanić, obavlja se klinički pregled, EKG i spirometrija, a kroz razgovor s pacijentom uzimaju se informacije o prethodnim bolestima pacijenta, kao i povijesti bolesti u obitelji. Time se lakše otkrivaju uzroci tegoba pacijenata.
 
U Histria Medicu obavljaju se i sistematski pregledi za žene, koji uključuju pregled i ultrazvuk dojki, kao i ginekološki pregled. Također, obavljaju se i sistematski pregledi za muškarce koji uključuju ultrazvuk prostate i urološki pregled.

Kada je potrebno otići na sistematski pregled?


Sistematski pregledi obavljaju se na godišnjoj ili polugodišnjoj razini, ovisno o načinu samog življenja i trenutnom zdravstvenom stanju. Čak i onda kada ste savršeno zdravi, idealno je vrijeme za rutinski sistematski pregled, kako bi održali dobro zdravlje.

Koja je idealna dob za odlazak na sistematski pregled?


Idealna dob za sistematski pregled ne postoji - pregledu bi trebali pristupati svi, počevši od djece i adolescenata, pa do sve do srednje i starije dobi. Nikada nije prerano za preventivnu kontrolu!
 
Čuli ste sve što ste trebali - ako je prošao dugačak period od zadnjeg sistematskog pregleda, vrijeme je da se pobrinete za svoje zdravlje i upišete za rutinsku kontrolu. 

 

(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se