TRAŽIŠ? NAĐI.

Uređenje vrta i okućnice: Koje biljke odabrati za vaš zeleni kutak?

ŠTO, GDJE, KAKO...?
22.8.2019. 12:53:01

Uređenje vrta i okućnice: Koje biljke odabrati za vaš zeleni kutak?
 
Najprivlačniji element svakog vrta čine biljke, njihov raspored i boje. Ako niste baš vrsni poznavatelj flore, planiranje vašeg zelenog kutka može postati komplicirano. Bilo da imate mali ili veliki vrt, njegovo održavanje zahtijeva truda i vremena

Ipak, uvijek se možete obratiti stručnjacima koji će vam predložiti izbor biljaka, kako maksimalno iskoristiti raspoloživu površinu i koje će biljke najbolje uspijevati u vašoj vrtnoj oazi. Upravo je poznavanje i rad s biljkama osnovna djelatnost Zelene točke iz Višnjana kraj Poreča, gdje nam otkrivaju da čak i najmanja okućnica može pružiti puno prostora i kreativnosti za uređenje.  
 

Uređenje vrta i okućnice prema vašem stilu


Danas je uređenje vrta i okućnice postalo nalik nečijem modnom izričaju. Pravila više nisu formalna, stoga i vaš zeleni kutak može postati prostor za originalnost. Pažljivim dizajnom vrta i okućnice te odabirom biljaka možete istaknuti vaš individualni stil. 

Volite li minimalizam, jednostavnost i čiste linije, dobra je ideja odabrati zeleno bilje koje je lako održavati kao što su primjerice sve vrste palmi. Tzv. arhitekturalne biljke, kao što su čempresi, bambus, juka ili bor svojim će vertikalama dati do izražaja moderne kuće ravnih linija i ploha. 

Cvjetne trajnice će unijeti živost i kolorit među zelenilo, a potrajat će dulje od sezone. Prilikom sadnje cvijeća svakako u obzir uzmite i osunčane i sjenovite dijelove, jer ne uspijeva svaka biljka na istom mjestu. 

Ako ste u nedostatku vremena, kako bi vaša okućnica uvijek bila oličenje zelenila, bolje je angažirati profesionalca koji će redovito brinuti o posađenom bilju. 
 

Uređenje vrta i okućnice ovisno o klimi


U Istri i Primorju prevladava submediteranska klima, što znači da se pojedini predjeli razlikuju i na svakom će bolje uspijevati neka druga vrsta bilja. Kako biste najbolje znali što možete posaditi u vašem vrtu ili okućnici, plan je sljedeći: prošetajte i vidite što sve raste u vašoj okolini, a zatim se bacite na planiranje. 

Mediteranski vrt na raspolaganju ima širok spektar biljaka, a iz Zelene točke predlažu nekoliko njih koje će preživjeti u većini naših podneblja: palme visoka i niska žumara, agava, indijska smokva, pitospora, oleander, borovi, ružmarin, timjan, masline... 

Želite li unijeti malo vedrine i boje, u mediteranskoj klimi ćete bez puno muke uzgojiti i tamaris, iris, lavandu, kadulju, vrijesak i ruže... 

Naravno, autohtone biljke odlično će se uklopiti u vrt rustikalnog izgleda. Razmislite o sadnji stabala maslina, murvi, oraha i raznih voćaka. Od aromatičnog bilja lavanda ili ružmarin uspijevat će svugdje, a ujedno i širiti ugodan miris. Ipak, iz Zelene točne naglašavaju: "Rustikalni vrt nije lako održavati. U njega možete zasaditi i bobičasto voće te povrće, ne mora sve biti ravnomjerno raspoređeno. Stoga zahtijeva potpunu posvećenost i idealan je za osobe koje vole boraviti na otvorenom, brinuti o bilju i prirodi." 
 

U gradovima postoji i veća koncentracija čestica koje utječu na čistoću zraka i tla. To ne znači da na tim područjima ne možete stvoriti svoj zeleni kutak. Zasadite otpornije biljke kao što su žutika, jorgovan, kamelija, bušin, kurika, hibiskus, hortenzija, magnolija, rododendron, bijela vrba, božikovina itd. 

Isplanirati vrt i okućnicu iz snova nije jednostavno. Nemojte se prepustiti spontanoj kupnji sadnica i postaviti ih gdje god vam padne na pamet samo zato što smatrate da će tamo odlično izgledati. Naprotiv, proces uređenja iziskuje pažljivo promišljanje i planiranje nekoga tko zna što radi. Za pomoć se obratite tvrtki Zelena točka iz Višnjana koja će u vrlo kratkom roku osmisliti i predložiti idejno rješenje. Vama će samo preostati da uživate i opustite se u svojoj zelenoj oazi mira! 

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se