TRAŽIŠ? NAĐI.

Kako osobama treće životne dobi osigurati dobar život

PODUZETNIČKE PRIČE
6.7.2018. 13:15:00

Kako osobama treće životne dobi osigurati dobar život
Starije osobe u poodmaklim godinama života često ostaju živjeti same, što može izazvati osjećaj usamljenosti, potaknuti vjerovanje kako ih nitko od djece i obitelji ne želi u blizini. 

Često je mišljenje društva kako se starije osobe "strpaju" u dom kada više nitko ne želi voditi brigu o njima i percipira se kao nešto negativno. No, činjenica je da su domovi za starije i nemoćne osobe dobro rješenje jer nude cjelodnevnu brigu i nadzor nad starijima. U kasnim godinama života osobama je potrebna posebna njega, ali od velike je važnosti i pružiti im osjećaj topline, sigurnosti i prisnosti.

Odabir doma za starije osobe


Odabir pravog doma za vašeg člana obitelji težak je zadatak. Često ćete naići na njihovo negodovanje i odbijanje takvog načina života, gunđanje kako više nikome nisu potrebni i nitko ih ne želi. Bitno je strpljivo im objasniti da to nije istina i kroz razgovor iznijeti prednosti takvog načina života. 

Razmotrite što je sve potrebno starijoj osobi, kakva je ponuda domova i kakav je njihov pristup svojim štićenicima. Nikako se nemojte voditi odabirom najpovoljnije financijske opcije, već proučite stvarne prednosti i mane svakog potencijalnog doma kako biste lakše odlučili tko vam ulijeva najviše povjerenja i kome ćete prepustiti brigu o vašim najmilijima. 
 
Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Polikarp, Pula 

Nekoliko savjeta za lakši odabir 


Ako stariji član vaše obitelji ima određenih poteškoća sa zdravljem, uvjerite se u adekvatnu opremljenost doma te pružaju li se određene usluge poput redovitih liječničkih pregleda, koliko profesionalno educiranog osoblja ima u domu i koliko njih je na raspolaganju posvetiti dovoljno vremena svakom štićeniku. Obratite pažnju i na zaposlenike i njihove međusobne odnose i raspoloženja kako biste mogli dobiti dojam o tome kako bi se mogli odnositi prema vašem članu obitelji.  

Vodite računa o stupnju samostalnosti osobe koju namjeravate prepustiti na skrbi domu, njegove potrebe za kretanjem, oblačenjem, osobnom higijenom. Mnogi domovi nude mogućnost smještaja u stambenim dijelovima gdje se smještaju aktivni i pokretni korisnici koji ne ovise o tuđoj pomoći, ili mogućnost smještaja na odjel posebne skrbi, gdje se velika pozornost pridaje osobama čije zdravstveno stanje zahtjeva posebno ophođenje. 
 
Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Polikarp, liječnička skrb 

Kako je starijim osobama važno ne osjećati se usamljeno, provjerite kakve su organizirane društvene aktivnosti svakog doma. Domovi organiziraju razne predstave te društvene igre i razne radionice na kojima se njihovi štićenici mogu međusobno družiti. Poticanje na aktivnost doprinosi poboljšanju njihove koncentracije i pamćenja, motoričkih i vizualnih sposobnosti, razvoju kreativnosti te aktivnom popunjavanju slobodnog vremena. 

U Puli djeluje Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Polikarp, mjesto na kojem osobe starije životne dobi mogu dobiti svu potrebnu njegu, pomoć, ali i uvažavanje. Ističu se po tome što korisnicima 24 sata na dan na usluzi stoji niz osoblja (liječnici obiteljske medicine, medicinsko osoblje, njegovatelji, fizioterapeuti, radni terapeuti, socijalni radnici, psihijatar). Raspolažu s kapacitetom od 70 mjesta, a velika je zastupljenost broja djelatnika u odnosu na štićenike, stoga skrb može biti prilagođena prema potrebama svakog pojedinog korisnika.
 
Dom za starije i nemoćne osobe, društvene aktivnosti, Sv. Polikarp, Pula 

Osim usluga brige i smještaja starijih i nemoćnih osoba, Sv. Polikarp nudi i mogućnost dnevnog boravka u ustanovi, uslugu pomoći i skrbi u vašem domu, a usto organiziraju i dostavu toplih obroka u domove korisnika ili na dogovoreno mjesto. Prioritet ustanove je osigurati kvalitetu života starijih i nemoćnih osoba u trenucima kada im je pomoć najpotrebnija. Više informacija o djelovanju možete saznati na portalu eIstra.info ili im se obratite s povjerenjem putem obrasca za upit

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se