Kupujete kosilicu za travu? Evo na što morate paziti

ŠTO, GDJE, KAKO...?
9.6.2022. 12:46:18

Kupujete kosilicu za travu? Evo na što morate paziti
SPONZORIRANI ČLANAK

Kakav je vaš vrt? Kolike je površine i kakvog je tla? 

Je li vaš vrt ili travnjak velik ili malen, koliko ima elemenata poput cvijeća i grmova? Ima li nagibe? Sve je to važno pri odabiru idealne kosilice. 

Za male vrtove do tristotinjak kvadrata koji su uz to neravni i s drvećem, grmljem, gredicama cvijeća ili nekim drugim elementima koji krase vaš vrt, idealna će biti kosilica koja se gura, model koji je lagan i koji ćete moći s lakoćom pokretati i manevrirati s njime. Za srednje velike i velike vrtove koji su većinom ravni idealna je kosilica koju ne trebate gurati, tj. samohodna.  

Motor ovisi o zadatku koji mora obaviti vaša kosilica

Odaberite veličinu motora kosilice koja će se nositi sa zadacima kao što je rezanje visoke trave, košenje mokre trave, malčiranje lišća i pakiranje.

Postoji nekoliko različitih vrsta motora, uključujući motor s bočnim ventilom, motor s gornjim ventilima ili izravnim gornjim ventilom. Motor s gornjim ventilom je tiši i obično ima bolju potrošnju goriva, ali košta više.

Treba li vam samohodna kosilica? Možda električna? 

Za mali vrt i vrt koji zahtjeva manevriranje, idealna će biti kosilica koju ćete gurati, dok je za veće površine idealna samohodna kosilica. Brend Blackanddecker ima stvarno moćne samohodne kosilice. Odluka koju ćete donijeti ovisi o vrtu, ali o vašem budžetu. No, ako je riječ o većim površinama, svjetujemo vam da si olakšate i ne štedite. 

Kada odlučujete između električnih ili benzinskih kosilica, uzmite u obzir veličinu vašeg travnjaka. Ako nemate velik travnjak, električna kosilica na baterije može biti savršena. 

Električne kosilice i inače imaju mnogo prednosti koje svakako trebate uzeti u obzir i razmisliti o tome. Akumulatorske kosilice su tiše, zahtijevaju manje održavanja, na vama je samo da pritisnete gumb ili polugu i počnete kositi. 

Možete uzeti u obzir i bežične kosilice s litij-ionskom baterijom čija se kvaliteta proteklih godina značajno poboljšala. Ako imate vrt čiji je teren pod nagibom većim od 20%, odaberite kosilicu s benzinskim motorom, akumulatorsku ili možda čak trimer za travu.

Neke kosilice čak imaju mogućnost bočnog bacanja pokošene trave, opciju malčiranja ili sakupljanja trave. Razmislite kako kosite travu i koja vam je opcija potrebna. Bolje je uzeti kosilicu specijaliziranu za jednu od ovih opcija, a ne sve jer će bolje odraditi košnju. Ako malčirate svoju travu, potražite značajke poput posebnih noževa kosilice za malčiranje ili ako vam nije lako odvojiti vrijeme za košnju pa trava preraste, možda će rješenje biti kosilica koja ima i bočni otvor kroz koji ispušta travu predugačku za malčiranje. Neke kosilice poput onih proizvođača Bosch imaju i inovativne češljeve za travu koji jamče savršeno uredne rubove.

Gdje kupiti kosilicu i na što paziti?

Za odluku koju kosilicu kupiti treba vremena i vjerujemo da vam nije lako obilaziti mnoštvo trgovina u kojima ne znate odakle krenuti. Savjetujemo vam da pogledate ponudu internetske trgovine edigital.hr u kojoj možete filtrirati kosilice prema proizvođaču, snazi motora, veličini spremnika i da tako uštedite vrijeme. Svaki model proučit ćete u miru svog doma te brže doći do zaključka i odgovora na pitanje koja je kosilica najbolja za vaše potrebe. 

Osim kosilica brendova AL-KO, Blackanddecker, Bosch, Einhell, Fieldman, MTD, Sanli, Skil ili Steinhaus, pronaći ćete u ponudi webshopa edigital.hr i mnoštvo samohodnih, električnih, benzinskih i ostalih kosilica spremnih uhvatiti se u koštac s vašim travnjakom.Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više