TRAŽIŠ? NAĐI.

Od male sirane do najboljeg hrvatskog OPG-a: Posjetili smo siranu Zlata (video)

PODUZETNIČKE PRIČE
6.4.2017. 10:34:01

Od male sirane do najboljeg hrvatskog OPG-a: Posjetili smo siranu Zlata (video)
Obitelj Šahdanović iz Čepić polja dobila je priznanje Večernjeg lista za najbolje poljoprivredno gospodarstvo u 2016. godini.
 
Kako je biti najbolji među najboljima, zna obitelj Šahdanović - ponosni vlasnici male sirane Zlata koja je proglašena najboljim hrvatskim OPG-om u 2016. godini.

Mala sirana, "veliki" proizvod

U mjestu Čepić polje podno Učke, spajaju se planinska i mediteranska klima koje pogoduju proizvodnji sira. U svojoj maloj sirani, obitelj Šahdanović uzgaja krave montafonke te proizvodi sir i ostale mliječne proizvode – domaće i ukusne. 
 

 

Proizvodnja domaćeg sira


Proizvodnja sira odvija se u nekoliko faza, ovisno o vrsti sira koji se proizvodi. U mini sirani, nalazi se kotao od 500 litara u kojemu se grije mlijeko i dodaje sirilo, a zatim se gruš (sirni ugrušak) obrađuje u zrno. Polutvrdi sirevi se sire na temperaturi do 40 stupnjeva, dok se jogurt kuha na 42 stupnja, a zatim fermentira četiri sata. Nakon kuhanja slijede postupci cijeđenja, rezanja i stavljanja u kalupe. 
 

Nakon postupka proizvodnje, sir je spreman za prodaju i kušanje. Tako u ponudi možete naći škripavac, tvrdi i polutvrdi sir, sir s tartufima, ribanac, te ostale mliječne proizvode poput skute, običnog jogurta i jogurta s probioticima. 
 

Najbolji hrvatski OPG


Njihovi sirevi prepoznati su kao kvalitetni, što potvrđuju i brojne nagrade. Uzorci sira nošeni su u Ameriku gdje je u konkurenciji od 100 najpoznatijih svjetskih proizvođača sira, sir Zlata dobio 29. mjesto. Ipak, ono najdraže priznanje je za najbolji hrvatski OPG.

- Nagrada nas je ugodno iznenadila. Bili smo predstavnici Istarske županije, konkurencija je bila dosta jaka, a ishod je bio bolji nego očekivan!
 

Otkrili smo vam samo mali dio njihove uspješne priče. Na vama je da kušate proizvode sirane Zlata i podržite razvoj malih, lokalnih proizvođača. Kvaliteta i okus vas neće razočarati. 
 

(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se