Dizalice topline – efikasno i ekonomično rješenje grijanja prostora

ŠTO, GDJE, KAKO...?
6.12.2023. 13:53:59

Dizalice topline – efikasno i ekonomično rješenje grijanja prostora
Suočeni s izazovima konvencionalnih sustava grijanja među kojima se ističe konstantan rast cijene energenata postavlja se pitanje: Kako prostor zagrijati efikasno, održivo i uz smanjenje troškova?

Odgovor leži u tehnologiji dizalica topline, inovativnom sustavu koji ne samo da čini vaš dom ugodnim u zimskim i ljetnim mjesecima, već predstavlja i ekološki prihvatljivo rješenje.

Dizalice topline ili toplinske pumpe predstavljaju tehnološki napredan način grijanja i hlađenja koji koristi energiju iz prirodnih izvora. U osnovi, ovi sustavi crpe toplinu iz vanjskog zraka ili tla te je koriste za zagrijavanje unutarnjeg prostora. 

Ovaj proces je učinkovit i brz te osigurava ugodnu temperaturu bez velike potrošnje energije. Sustav se, ovisno o vrsti i zahtjevu objekta, uspješno spaja na podno grijanje i uređaje za hlađenje, a koristi se i za zagrijavanje vode u kućanstvu te vode u bazenu.
 
dizalice topline

Za uspješnu implementaciju i optimalno funkcioniranje, potrebno je stručno planiranje i ugradnja od strane ovlaštenih tvrtki. Jedna od njih je Frigoservis Šime iz Poreča, tvrtka koja pruža cjelokupnu uslugu savjetovanja, procjene efikasnosti, planiranja, ugradnje i servisiranja sustava dizalica topline. Upravo smo njih upitali koje su prednosti ovog načina grijanja nad konvencionalnim metodama i kojim je objektima sustav namijenjen.

Prednosti dizalica topline za grijanje doma, komercijalnih i poslovnih prostora


Iako je početna investicija često veća, dugotrajna isplativost ugradnje dizalica topline je neosporiva. Obzirom da sustavi koriste tlo, vodu i zrak koje zatim pretvaraju u izvor topline, za istu količinu proizvedene topline troše znatno manje energije, što rezultira značajnim uštedama.

Prikladne su kod novih objekata ili kod zamjene postojećeg sustava grijanja u starijim zgradama, mogu se koristiti uz radijatore, podno grijanje, uređaje za hlađenje pa čak i solarne panele. Osim za grijanje, ovaj sustav može se koristiti i za hlađenje prostora
 
dizalice topline

Od stanova pa do velikih poslovnih i komercijalnih prostora, vrlo su prilagodljive te se mogu primijeniti u objektima svih vrsta. Odličan su izbor za privatne kuće, hotele, vile za odmor, urede, škole i industrijske objekte

Smeta li vam buka ili prašina koja je neizbježna kod tradicionalnih peći ili peći na pelete, dizalice topline savršena su opcija. Ne uzrokuju buku prilikom rada, poboljšavaju kvalitetu zraka, ne stvaraju prašinu te eliminiraju potrebu za skladištenjem goriva; plina, drva, peleta i nafte.

Odabir i ugradnja sustava dizalica topline


Slično kao i kod izbora pojedinačnih klima uređaja ili ostalih sustava hlađenja i grijanja, adekvatno planiranje sustava u odnosu na zahtjeve objekta je neizbježno.

Kako bi se izbjegli visoki troškovi izbora pogrešnog sustava, nužno je zatražiti pomoć stručnjaka. Planiranje započinje analizom karakteristika i energetskih potreba koje se mogu znatno razlikovati od objekta do objekta. Primjerice, privatne kuće manje kvadrature imati će drastično različite potrebe od velikih vila za odmor, hotela i poslovnih prostora.

Slijedi donošenje odluke o odabiru sustava ovisno o budžetu i željama klijenta, izrada projektne dokumentacije, ugradnja sustava, testiranje i puštanje u pogon. Obzirom da je kvalitetna ugradnja jednako bitna kao i izbor adekvatnog sustava, odaberite izvođača s provjerenim znanjem i godinama iskustva. Nalazite li se u Istri, kontaktirajte Frigoservis Šime!
 
kontrola temperature

Sustave dizalica topline moguće je kontrolirati i s udaljene lokacije uz aplikacije i wifi sučelja uređaja, što vam omogućuje potpunu regulaciju željene temperature u svakom trenutku. 

Ako razmišljate o promjeni sustava grijanja, posjetite stranice Frigoservisa Šime i pregledajte široku ponudu toplinskih pumpi i klima uređaja, ali i rashladnih uređaja, pročistača zraka i drugih uređaja za očuvanje temperature i zdravog zraka. Zagrijte svoj prostor, smanjite troškove, i pridonesite očuvanju okoliša uz podršku stručnjaka!

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više