Konferencija u Rovinju: Zeleni okvir za plavi Jadran

SEMINARI I EDUKACIJE
26.9.2022. 9:46:12

Konferencija u Rovinju: Zeleni okvir za plavi Jadran
Konferencija Zeleni okvir za plavi Jadran: 27. rujna u 9:45 sati, Rovinj, Velika dvorana Doma kulture (Trg Maršala Tita 12 – II. kat)
 
Konferenciju organiziraju Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i Hrvatska gospodarska komoraŽupanijska komora Pula kao partner na projektu. 

Cilj je konferencije ukazati na usku povezanost turizma i poduzetničkih projekata vezanih uz more i vodu te zaštitu mora i okoliša kao i njihovu obvezu održivosti. Konferencija povezuje važne dionike iz akademske zajednice, javnog sektora, civilnog društva i realnog sektora. 

Kroz panel rasprave raspravljat će se o ekološkim utjecajima obalnog i morskog turizma na Mediteranu, odnosno na Jadranskom moru s ciljem osnaživanja znanja s terena i razvoja zajedničkih preporuka za kreatore politike, dionike u turizmu i druge relevantne dionike. 

Podsjetimo, Svrha Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula jest povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedbu programa obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja ljudskih potencijala izvrsne kvalitete.
 
Turizam uvelike ovisi o kvaliteti prirodnih ekosustava, ali istovremeno snažno pridonosi njihovu iscrpljivanju i krhkosti čime ugrožava vlastitu održivost. Ovom će se konferencijom nastojati dodatno osnažiti svijest najšire ciljane skupine vezane uz tu važnu problematiku. Uključivanje lokalne zajednice i edukacija bitni su element daljnje senzibilizacije donositelja politika, dionika u turizmu, institucionalnih aktera te civilnog društva kao i svih relevantnih pratećih industrija.

Konferencija će nastojati odgovoriti na pitanje kako možemo iskoristiti „plavo gospodarstvo" te morske i pomorske resurse za poticanje ukupnog gospodarskog rasta zemalja u jadranskom i mediteranskom području. Pritom su razmjena najboljih praksi i preporuke za poticanje te snaženje sinergije u području „plavog rasta", posebno važni. 

Vrhunski stručnjaci te ostali važni dionici vezani uz navedenu tematiku doprinijet će  promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu. Kroz dvije panel diskusije, koje su tematski povezane - no istovremeno i sasvim različite - nastojat će se prikazati konkretni primjeri dobre prakse korištenja morskih resursa te konkretno implementirati spoznaje o zaštiti mora u javni, privatni i civilni sektor odnosno u cjelokupno turističko poduzetništvo na ovom prostoru. 

Težnje u turizmu s naglaskom na održivo korištenje morskih resursa danas su aktualnije no ikada ranije, a kroz konferenciju želi se izravno doprinijeti promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu.
 
PROGRAM:

09:00 Registracija sudionika 

09:45 Pozdravni govori
    • Jasna Jaklin Majetić, predsjednica, HGK – Županijska komora Pula
    • Orhideja Petković, ravnateljica, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

10:00 Panel:  Održivo korištenje morskih resursa / Prijetnje 

Moderatorica: Dorina Tikvicki, urednica, Hrvatska radiotelevizija 

Sudionici:
    • Jelena Šobat, načelnica, Ministarstvo turizma i sporta, Sektor za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj Uprava za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacija
    • Florijan Veneruzzo, voditelj lučko komecijalnih poslova, Lučka uprava Pula
    • dr.sc.  Milena Mičić, direktorica, Aquarium Pula d.o.o.
    • dr. sc. Neven Iveša, Fakultet prirodnih znanosti, Katedra za biologiju mora, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
    • Silvija Butignoni, ravnateljica, JU Natura Histrica 
    • dr. sc. Ljiljana Iveša, Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora Rovinj


11:00 Projekcija filma (uvod M. Mičić)


11:15 Panel: Poduzetništvo u turizmu – valorizacija kroz pustolovne aktivnosti/Rješenja 

Moderator: dr. sc.  Neven Iveša, Fakultet prirodnih znanosti, Katedra za biologiju mora, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Sudionici:
    • dr. sc. Mirko Radolović, pročelnik, Upravni odjel za održivi razvoj, Istarska županija
    • Sandro Dujmović, voditelj stručne službe JU Nacionalni park Brijuni
    • Tihana Čurović, direktorica, Metta Float d.o.o.
    • Goran Bilić, direktor ACI Marina Rovinj
    • Jagoda Danevski, vlasnica, Pula Diving
    • Katarina Lovrečić, asistentica, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
 
(I: HGK - Županijska komora Pula) 

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više