TRAŽIŠ? NAĐI.

U Rovinj dolaze renomirani arhitekti

BIZZDOGAĐANJA
18.4.2018. 9:04:46

U Rovinj dolaze renomirani arhitekti
Od 3. do 5. svibnja u hotelu Lone održat će se najveći stručni skup hrvatskih arhitekata na kojem će se otvoriti razgovor o arhitekturi kroz diskurs hrvatske nacionalne kulture, njezine povijest, sadašnjosti i budućnosti. Trodnevni i najveći stručni skup hrvatskih arhitekata na Danima arhitekata 2.0, okupit će renomirana imena hrvatske arhitekture kao i mlade hrvatske arhitekte u usponu.

- Govoriti o arhitekturi jednako je važno kao i govoriti arhitekturom, poručuje doajen i vizionar hrvatske arhitekture, akademik Nikola Bašić koji će, uz druge uspješne arhitekte, među kojima je i riječki arhitekt Idis Turato, govoriti o svojim iskustvima.

O tome kakvi su uvjeti oblikovali arhitektonski ured, kako su se prilagođavali promjenama na tržištu, kako kontinuirano primjenjuju nove tehnologije u radu, te koji su izazovi organizacije ureda na hrvatskom, ali i međunarodnom planu, otkrit će Marko Dabrović iz arhitektonskog ureda 3LHD, koji će se osvrnuti i na protekle 23 godine rada ureda (od početnih iskustava formiranja ureda pa sve do dana) dok će njihovi kolege iz ureda NFO, podijeliti iskustva ureda koji je deset godina prisutan na tržištu.

O edukaciji arhitekata govorit će Vedran Mimica, profesor arhitekture na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu i bivši dugogodišnji dekan arhitektonskog Instituta Berlage u Rotterdamu, dok će u dijelu programa posvećenog arhitekturi prostora za odgoj i obrazovanje, prof. Iva Kovačić održati predavanje o prostoru kao trećem pedagogu. Jer, kao što ističe "kao što se mijenja pedagogija, tako se mijenja i prostor - s novim pedagoškim konceptima, koji se odmiču od frontalne nastave prema projektnoj ili čak samostalnom učenju prema mjeri učenika, tako se i prostor odmiče od klasične učionice prema tzv. learnscapeu.

O projektiranju zgrada za odgoj i obrazovanje sudionici će doznati i od Klaudia Muçe, danskog arhitekta. Okupljenima će biti predstavljene i najbolje zgrade za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj te novi koncepti, a o samom obrazovanju arhitekata govorit će i sva tri dekana arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj. Na Danima sudjeluju i Pero Vuković te Krešimir Damjanović, mladi hrvatski arhitekti koji će govoriti o vlastitim iskustvima.

- Obrazovanje je temeljni proces kojim utječemo na podizanje svijesti o kvaliteti izgrađenog okoliša. Smatramo da obrazovanje u osnovnoškolskoj dobi o kulturi i kvaliteti prostora treba biti obavezno kako bi ta djeca u budućnosti, kad odrastu, bila educirana o vrijednosti prostora i potrebi za kvalitetom izgrađenog okoliša. Upravo iz tog razloga Hrvatska komora arhitekata podržava program Arhitektura i djeca, a na Danima arhitekata će biti i Mala škola arhitekture s djecom na temu Emotivna karta grada / Moj grad, rekla je predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković.

(I:glasistre.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se