Od danas kreće novi sustav označavanja goriva u Hrvatskoj

ČLANCI
12.10.2018. 9:44:55

Od danas kreće novi sustav označavanja goriva u Hrvatskoj
Od danas ćete na benzinskim postajama diljem Hrvatske naići na nove oznake za gorivo. Svaki pištolj za gorivo i mjerni uređaj imat će oznaku o vrsti goriva i udjelu biogoriva u njima. Benzinska goriva označena su krugom, dizel nosi oznaku kvadrata, a plin romba

Benzinska goriva od sada, uz krug, nose i slovno-brojčane oznake E5, E10 ili E85. One će vozačima govoriti koliki je maksimalan postotak etanola u gorivu. Vlasnicima starijih vozila preporučuje se da se raspitaju kod distributera koju količinu biogoriva podnosi njihovo prijevozno sredstvo. Naime, mnogi motori ne reagiraju najbolje na veće vrijednosti etanola u gorivu jer on može nagrizati određene materijale (plastiku, gumu, aluminij). 

Najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, odnosno maksimalan postotak etanola koji motor može podnijeti za normalan rad je 5%. S dizelašima je ista procedura, samo što umjesto kruga, ovdje stoji kvadrat i slovo B, uz određeni broj. Kvadrat i slova XTL stoje za sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena od sirove nafte. 

Pištolji za plinska goriva nose znak romba. Slovno-brojčana oznaka H2 stoji za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin i LPG za ukapljeni naftni plin.Nove oznake bit će postavljene i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila.

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

(I: eIstra.info / hgk.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se