Pula među top 5 hrvatskih gradova s najvišim indeksom urbanog razvoja u državi

ČLANCI
25.9.2018. 8:14:56

Pula među top 5 hrvatskih gradova s najvišim indeksom urbanog razvoja u državi
Znanstvenici Ekonomskog instituta u Zagrebu proveli su sveobuhvatnu analizu o kvaliteti života u hrvatskim gradovima, a među top 5 najboljih gradova u državi prema indeksu pametnog urbanog razvoja nalazi se i Pula.

„Drago mi je da je znanstveno istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu još jednom potvrdilo kako je Pula u samom vrhu najrazvijenijih hrvatskih gradova. Naš grad već dugi niz godina služi kao primjer drugim gradovima kao primjer po pitanju korištenja i uvođenja novih tehnoloških rješenja u svakodnevni rad uprave. Prvi smo u Hrvatskoj u potpunosti prešli na elektroničko poslovanje Gradske uprave, a sustav se od tada konstantno širi i nadograđuje novim rješenjima kako bi u konačnici građanima mogli pružiti još bolju, još efikasniju i još kvalitetniju uslugu, što nas redovito pozicionira i među najtransparentnije gradove u našoj zemlji.
 
Kad je riječ o pametnom urbanom razvoju, Pula je u posljednjih nekoliko godina učinila značajan iskorak. Potičemo održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza, širimo besplatnu mrežu gradskog interneta PulaFreeAir, a uveden je u sve autobuse javnog gradskog prijevoza, kao i u naše sportske objekte. Tu je cijeli niz ostalih rješenja kojima želimo dodatno unaprijediti kvalitetu života u Puli. Iskustvo korištenja pametnih rješenja u posljednjih više od 10 godina razlog je zašto ova gradska uprava planira i u budućnosti ulagati i koristiti nove tehnologije koje mogu dodatno pozitivno utjecati na život u našem gradu," komentirao je najnovije rezultate istraživanja pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Nakon e-Poslovanja Pula je uvela niz usluga poput e-Vrtića, odnosno elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće, čime je roditeljima olakšan upis, sniženi su troškovi, a cijeli je proces znatno jednostavniji, pravedniji i transparentniji. Grad Pula svojim sugrađanima preko usluge e-Račun omogućava mjesečno plaćanje računa za dječje vrtiće, komunalnu naknadu, vodu, plin, potom za otplatu stanova u vlasništvu Grada Pule te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća. Uslugom e-Predmet građani mogu u svakom trenutku jasno saznati u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta, a s ciljem uključivanja građana u donošenje ključnih odluka u razvoju grada, Pula provodi i e-Konzultacije.
 
Kad je riječ o proračunu kao najvažnijem gradskog dokumentu, Pula pored e-Konzultacija provodi i javne tribine po svim gradskim mjesnim odborima. Aplikacijom e-Proračun omogućena je aktivna participacija i olakšana je suradnja s gradskom upravom, a sam proračun bliži je mlađoj populaciji. Tu je i aplikacija pod nazivom Pula na dlanu koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu.

Istraživanje su proveli znanstvenici Ekonomskog instituta u Zagrebu dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, dr.sc. Željka Kordej-De Villa te Mislav Šagovac s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a riječ je o prvom istraživanju implementacije metodologije pametnog grada za velike hrvatske gradove na temelju metodologije razvijene u projektu European Smart Cities.

Istraživanje je obuhvatilo koncept pametnog grada i razvoj pokazatelja pametnog grada za dvadeset i pet hrvatskih velikih gradova, odnosno 17 gradova s preko 35 tisuća stanovnika i 8 gradova koji su središta županija. Pokazatelji pametnog grada razvijeni su u šest dimenzija modela pametnog grada u području gospodarstva, građanstva, upravljanja, mobilnosti, okoliša i življenja, na temelju kojih su pripremljeni pokazatelji za izradu modela za praćenje uspješnosti hrvatskih velikih gradova.

Među tridesetak gradova koji imaju razvijene pametne projekte u različitim područjima istaknuta je Pula s pregledom prometnih i turističkih trendova te s rješenjima za potporu poduzetničkoj klimi uz dokazano transparentno poslovanje gradske uprave i otvorenost prema poduzetnicima. Također, rezultati istraživanja donose procjenu indeksa pametnog urbanog razvoja i rangiranje gradova na osnovi tog indeksa po čemu je Pula iznad hrvatskog prosjeka.
 
(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više