Grad Umag proglašen jedan od hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi!

ČLANCI
1.10.2018. 10:51:51

Grad Umag proglašen jedan od hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi!
Nakon iznimnih rezultata na područjima obrazovanja i demografije te gospodarstva, u okviru velikog projekta portala gradonacelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, Grad Umag je još jednom potvrdio status lokalnog pokretača razvoja te je svoje mjesto pronašao među 5 gradova u Hrvatskoj s najboljim uvjetima života.

Ono što ovoj kategoriji daje posebnu vrijednost i težinu, kao i najvišu razinu objektivnosti, jest uključenost samih građana, koji su iznašanjem svojih stavova i prioriteta, u konačnici utjecali na definiranje kriterija kod određivanja rang liste gradova po kvaliteti života. Navedeni bi kriteriji svakako trebali biti glavni motivi i pokretači djelovanja svih gradskih uprava.

Mjerljivi uvjeti kvalitete života, usporedivi s troškom u odnosu na pogodnosti, čine Umag jednim od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj, i to ne samo za građane Hrvatske, već i za niz stranaca koji Umag prepoznaju kao sredinu s visokom kvalitetom, odnosno sredinu koja pruža ugodan i bezbrižan život. Počevši od  mogućnosti zapošljavanja i rješavanja stambenog statusa, Umag je grad koji nudi sigurnost i perspektivu zbog izgrađenog sustava. 

Polazeći od ulaganja u obrazovanje, koje je veće od europskog prosjeka, te skrbi i pogodnosti za djecu, mlade i umirovljenike, uz niz infrastrukturnih i gospodarskih rješenja, Umag prednjači na listi gradova s najkvalitetnijim uvjetima života, što je potvrdila i neovisna analiza FINA-e najrazvijenijih i najpoželjnijih gradova za život u RH te priznanje za „Naj Grad" u ožujku 2018. godine.

Umag je grad koji, uz opću sigurnost, sustavno osigurava kvalitetno odrastanje svojih najmlađih stanovnika, od jaslica do fakulteta, a što je i potvrđeno dodjelom nagrade za najbolji grad u Hrvatskoj u predškolskom odgoju. Paleta pogodnosti i kvalitete polazi od besplatnih vrtića, besplatnih udžbenika i prijevoza, te jednosmjenske nastave, uz sufinanciranje produženog boravka. Grad Umag nastavlja izgradnju novih vrtića i škola te rekonstrukciju i energetsku obnovu postojećih odgojno-obrazovnih zgrada, njih sedamnaest. Kao jedini grad u Hrvatskoj, Umag je samostalno započeo s realizacijom projekta izgradnje srednje škole, iako je to u obvezi Županije.

Uz obrazovanje, posebno se vodi skrb o socijalno osjetljivim sugrađanima te aktivno financiraju programi ustanova i udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Nadalje, obiteljima slabijeg imovinskog stanja dodijeljeno je više od 20 socijalnih stanova. U programu za mlade obitelji izgrađen je 121 stan u okviru Programa društveno poticane stanogradnje dok je u tijeku projekt izgradnje novih 120 stanova po prosječnoj cijeni od 1000 eura po m2.
 
Umag prednjači i po pitanju socijalne politike. Tako je vlastitim sredstvima grada izgrađen Dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Za godišnji rad izdvaja se 8,5 milijuna kuna, dok je smještaj za građane Grada Umaga sufinanciran do 40% cijene koštanja. Radi se o Domu umirovljenika za koji nema liste čekanja za sugrađane i koji je od struke priznat kao jedan od najuzornijih domova u regiji. Grad Umag svojim potrebitim umirovljenicima osigurava dodatak na mirovine do 4.000,00 kuna godišnje, zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i ine pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama.

Nastavili su i sa sustavnim ulaganjima u poduzetničke zone te osiguravanjem uvjeta za mlade poduzetnike, a pri samom su vrhu u povlačenju i korištenju fondova Europske Unije. Upravo su, zahvaljujući navedenim fondovima, među prvima realizirali projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada te su zahvaljujući projektu „Umag smart city - Umag green city" proglašeni gradom budućnosti u kategoriji „pametniji okoliš".

U okviru komunalne infrastrukture, sustavnim planiranjem Grad Umag stovrio je održivu mrežu prometnica, biciklističkih i pješačkih staza koja odgovara najvišim standardima, a proglašeni su i gradom primjerom u upravljanju imovinom prema ocjeni Državnog ureda za reviziju. Umag je ujedno na najbolji način iskoristio svoj potencijal te suradnju s državnim institucijama, a na dobrobit svojih građana, te je u vidu navedenog proglašen „gradom sinergije".

Ujedno je proglašen i Europskim gradom sporta. Prestižna je titula, obzirom na brojne sportske manifestacije na svjetskoj razini, veliki broj aktivnih umaških sportskih udruga, kao i visoko razvijene sportske infrastrukture, bez sumnje stigla u prave ruke.  

Kada su pak u pitanju službe na usluzi građana, valja podsjetiti kako Grad Umag sufinancira smještaj 20 policijskih službenika te dodatni tim hitne medicinske pomoći 365 dana u godini. Nadalje, financirana je i kompletna adaptacija te opremanje ambulante za hitnu medicinu.

Lokalni porezi i davanja, od komunalne naknade do cijene odvoza otpada i pogrebnih usluga, u prosjeku su najniži u Istri. A, osvrne li se na financijsku stabilnost, veseli činjenica kako se Umag nalazi među tri grada s najvišim proračunskim prihodima, s napomenom da se Proračun u posljednjih 10 godina gotovo udvostručio.

„Realizirani projekti i mjere koje provodimo govore više od tisuću riječi. Bilježimo prirodan rast nataliteta te je sve više građana RH koji svoj život žele provesti u Umagu, gradu primjeru socijalnih i društvenih uvjeta, gradu jednakih mogućnosti za sve."  naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji 4. listopada u Šibeniku, a koja će okupiti hrvatske stručnjake za lokalnu politiku i povezanu problematiku, kao i predstavnike izvršne vlasti.

(I: eIstra.info / umag.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više