Google zatvara svoj "Facebook"

ČLANCI
10.10.2018. 10:24:40

Google zatvara svoj  Facebook
Google će zatvoriti svoju društvenu mrežu Google+ i postrožiti mjere razmjene. Do te je odluke došlo nakon što je otkriveno kako je stotinama vanjskih inženjera možda omogućen uvid u podatke barem 500 tisuća korisnika. 

Problem je detektiran i otklonjen u ožujku 2018., u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacijama. Analizom je zaključeno kako niti jedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke korisnika, niti ih zloupotrijebio. 

Američki mediji prenose kako je Google odlučio ne obavijestiti javnost o ovom problemu zbog straha od istrage. Naime, u softverskom divu strahuju kako bi objava ove greške prizvala usporedbu s curenjem podataka o Facebookovim korisnicima te su htjeli izbjeći skandal i negativan publicitet

Stručnjaci za sigurnost i privatnost i financijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna. "Korisnici imaju pravo biti obaviješteni ako su njihovi podaci možda kompromitirani", kazao je izvršni direktor pravne tvrtke CyZen Jacom Lehmann. "To je izravan rezultat velike pozornosti s kojom se suočio Facebook zbog skandala s Cambridge Analyticom", dodaje.

U Googleu su odbili dati bilo kakav komentar o curenju podataka. No, u objavi na njihovom blogu naveli su kako je prilikom ažuriranja softwarea u sustav pušten bug, zbog čega je vanjskim suradnicima omogućen uvid u privatne podatke Googleovih korisnika. Istaknuli su kako ne mogu pouzdano navesti koliko je korisnika zahvaćeno ovim problemom jer se podaci čuvaju samo dva tjedna. 

Prema Googleovim navodima, analiza podatka koji su bili izloženi inženjerima pokazala je kako nije ispunjen nijedan interni kriterij koji bi nalagao objavu problema podataka, uključujući i mogućnost točnog utvrđivanja identiteta korisnika, dokaze o zloupotrebi podataka, odnosno eventualne mjere koje bi inženjeri / korisnici mogli poduzeti kako bi se zaštitili.

U ponedjeljak, 8. listopada, iz Googlea su objavili i nekoliko mjera kao bi se ograničio raspon podataka dostupnih inženjerima koji svoje aplikacije nude u Play Storeu te dodatne aplikacije za slanje i organiziranje poruka putem Gmaila. 

Aplikacije u ponudi Play Storea više neće imati pristup tekstualnim porukama i dnevniku poziva, osim u slučaju kada se radi o aplikaciji za telefonske pozive, tj. slanju poruka s popisa Googleovih iznimki.

Dodatne funkcije dostupne korisnicima Gmaila od naredne godine neće više uključivati mogućnost prodaje korisničkih podataka i podlijegat će obveznoj neovisnoj sigurnosnoj procjeni koja će stajati od 15 do 75 tisuća dolara.

Godine 2011. Google je pokrenuo svoju društvenu mrežu Google+ kako bi konkurirao Facebooku i preciznije plasirao oglase korisnicima. Google+ kopirao je Facebook ažuriranjem statusa i vijestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije skupina prijatelja u "krugove". Unatoč tome, odaziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću.

Google+ ostat će i dalje interna mogućnost za umrežavanje za organizacije koje odluče kupiti G Suite, odnosno skup aplikacija za kreiranje dokumenata, tablica i prezentacija. 

Googleov plan o povlačenju besplatne verzije Googlea+ u kolovozu mogao bi potkrijepiti tvrdnju te kompanije u raspravi s američkim regulatorima i političarima da ih se ne može poistovjetiti s Facebookom, koji se našao na udaru političara zbog tvrdnji da su neprimjereno razmjenjivali podatke 87 milijuna korisnika s Cambridge Analyticom, napominje Reuters.

(I: eIstra.info / poslovni.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se