Grad Pula i Istarska županija potpisali Sporazum o suradnji s tehnološkim divom Huawei

ČLANCI
19.10.2018. 8:47:18

Grad Pula i Istarska županija potpisali Sporazum o suradnji s tehnološkim divom Huawei
U prostorijama pulske Komunalne palače 18. listopada 2018. službeno je potpisan Sporazum o suradnji između Grada Pule i Istarske županije s jednom od vodećih svjetskih komunikacijskih tehnoloških tvrtki Huawei. Za Grad Pulu, Sporazum je početak suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za "pametni grad", s obzirom na to da Grad Pula ima za cilj izgraditi učinkovit sustav pametnih gradskih rješenja u skladu s najvišim međunarodnim standardima korištenjem dosljednog, sustavnog i ekonomičnog pristupa.

"Pula je grad koji u svakodnevnom funkcioniranju i dijalogu s građanima inzistira na korištenju pametnih rješenja te smo uvijek otvoreni za uvođenje novih tehnologija u rad i zato mi je posebno drago da s jednom od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija kao što je Huawei imamo mogućnost započeti suradnju. Još 2008. godine Pula je uvela elektroničko poslovanje u rad Gradske uprave, čime je smanjena birokracija, povećana je efikasnost poslovanja, a građanima su omogućene uštede vremena i novaca. Ovim Sporazumom želimo unaprijediti postojeći sustav pametnih rješenja koje Grad već godinama koristi nekim novim, od pametnog parkiranja, pametne javne rasvjete do pametnog navodnjavanja i drugih. Svjedoci smo da se svijet ubrzano mijenja, a mi i dalje želimo biti ukorak s najnovijim trendovima kako bi građanima omogućili što bolju i kvalitetniju uslugu", kazao je prilikom potpisivanja današnjeg Sporazuma gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Istarski župan Valter Flego nadovezao se kazavši da se svako ulaganje u istraživanje i razvoj višestruko vraća široj zajednici. "Svjesni smo digitalne budućnosti koja je pred nama, a koliko je ona važna govori podatak da se digitalna ekonomija razvija i raste čak 7 puta brže od klasične ekonomije, a u budućnosti će sve više sredstava i radnih mjesta generirati upravo ICT sektor", kazao je istarski župan Valter Flego.

Zadovoljan današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji bio je i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaomin koji je istaknuo dobre odnose između Kine i Hrvatske, ali i odnose na lokalnoj razini. Podsjetio je kako je upravo u pulskoj Areni organizirana velika središnja proslava povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine i obilježavanje Nacionalnog dana Kine. "Kompanija Huawei ima sjedište u gradu Shenzhenu koji je do prije 30-ak godina bilo selo sa svega nekoliko tisuća stanovnika. Danas je to moderni grad s preko 13 milijuna stanovnika i središte je kineske industrije visoke tehnologije i to je primjer kako razvoj tehnologije utječe i mijenja na gradove", kazao je veleposlanik.

Inače, u centru za istraživanje i razvoj u tehnološkom parku Huawei, stručnjaci iz cijelog svijeta razvijaju "smart cities" inovativna rješenja namijenjena gradovima, a riječ je o rješenjima u urbanom prometu, sigurnosti u prometu, pametnom gospodarenju otpadom,  energetskoj učinkovitosti i nizu drugih koji bi se mogli implementirati i na ovim prostorima.
 
(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se