TRAŽIŠ? NAĐI.

Domaća IT rješenja pokreću digitalnu transformaciju gradova

ČLANCI
18.6.2018. 9:03:27

Domaća IT rješenja pokreću digitalnu transformaciju gradova
Kakav je to "pametan" grad? Odgovor, naravno, ne može stati u jednu rečenicu, ali možda se može opisati kao grad koji na inovativan i učinkovit način upravlja svojim resursima i javnim uslugama, a pri tome koristi napredna tehnološka, digitalna rješenja.

Sve s ciljem da građanima približi relevantne informacije i aktivno ih uključi u upravljanje njihovim gradom. Pametna rješenja stvaraju mogućnost interakcije jednih i drugih - gradske uprave i građana. Hrvatski su gradovi aktivno krenuli u digitalizaciju.

Prema istraživanju Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti, 40 od 128 gradova u Hrvatskoj razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja koja doprinose kvaliteti života i boljem standardu. Grad Pula, primjerice, među prvima je započeo s pametnim rješenjima kojima je pojeftinio, a istodobno povećao efikasnost gradske uprave.

Nadalje, Grad Samobor koji uvodi pametni sustav Registar nekretnina, te Grad Bjelovar koji se obvezao postati prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj i to već od sljedeće godine. Tu je i Grad Rab, pravi primjer modernog, u tehnološkom smislu osviještenog, naprednog grada koji krupnim koracima grabi potpunoj digitalnoj transformaciji i to ne samo Grada, nego cijelog otoka kako bi postao prvi hrvatski digitalni otok. Kastav, Knin i Karlovac također su među predvodnicima digitalne transformacije u Hrvatskoj.

Sve te inovacije pogoni domaća softverska industrija – jer, nije moguće naprosto preuzeti internacionalna rješenja: treba razviti vlastita, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiva u hrvatskim poslovnim procedurama. U tome kod nas prednjači specijalizirana tvrtka Libusoft Cicom čija se tehnološka rješenja već koriste u 70 % svih hrvatskih gradova.

A ove su godine predstavili iČelnik, moderan softver za "pametnu" gradsku upravu. Pomoću tog specijaliziranog softvera čelnici jedinica lokalne samouprave, kao i njihovi ključni djelatnici, mogu u realnom vremenu – na računalu, ali i na mobitelu – dobiti odgovore na sva pitanja o proračunu, upravljanju gradskim sredstvima i mnoga druga. Odgovori na takva pitanja – koja zanimaju i građane i upravu – do sada su zahtijevali sate, ako ne i dane istraživanja. Domaća pamet na djelu! 

(I: poslovni.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se