TRAŽIŠ? NAĐI.

Dogodine će se tvrtke moći osnivati puno lakše, i to online!

ČLANCI
12.9.2018. 9:34:39

Dogodine će se tvrtke moći osnivati puno lakše, i to online!
Od iduće godine očekuje se da bi pokretanje poslovanja u Hrvatskoj moglo biti mnogo jednostavnije, brže i lakše. Na završnoj konferenciji projekta Svjetske banke, Europske komisije i hrvatskih partnera najavljeno je kako je u planu postaviti digitalnu platformu koja će objediniti različite procese i institucije putem kojih se trenutno osnivaju tvrtke. 

Radi se o projektu "Postavljanje temelja za moderni sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj", koji se u zadnjih godinu i pol dana provodio kroz suradnju Svjetske banke i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a uz podršku Europske komisije i niza hrvatskih institucija u kojima se obavljaju procesi za pokretanje posla i registraciju tvrtki, uključujući i FINA-u, koja je zadužena i za provođenje projekta, vođenje i održavanje novog digitalnog sustava.

Platforma će uključivati i web-stranice te aplikaciju putem kojih će budući poduzetnici na jednom mjestu lakše i jednostavnije pronaći sve informacije za pokretanje posla. Svejedno, to ne znači ukidanje dosadašnjih institucija i agencija koje se time bave, već će samo olakšati cjelokupan proces. Pristup platformi bit će besplatan, no i dalje će biti potrebno platiti pojedine troškove poput, primjerice, onih za javnog bilježnika. 

Svrha projekta je poticanje bolje poslovne klime i poduzetništva u Hrvatskoj, ali i pojednostavljenje pokretanja poslovanja, koje je trenutno u nadležnosti nekoliko institucija te je potrebno proći osam koraka kako biste osnovali poduzeće ili obrt. Kroz aplikaciju bi proces registracije tvrtke bio uvelike ubrzan i olakšan, a nastoji se cijeli proces svesti na samo dva koraka. Do kraja godine potrebno je još stvoriti tehničke preduvjete za povezivanje različitih registara kako bi iduće godine platforma bila u funkciji. 

(I: eIstra.info / poslovni.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se