TRAŽIŠ? NAĐI.

Sjedite li pravilno dok radite za računalom?

ČLANCI
30.7.2018. 9:39:32

Sjedite li pravilno dok radite za računalom?
Mnogi dobar dio dana provedu u uredu, dugotrajno sjedeći u više-manje isto položaju. Rad za računalom dodatno opterećuje tijelo, a najčešće to ima posljedice na zglobove, ramena, lopatice i leđa. Nisu nas uzalud još od školskih dana upozoravali na uspravno sjedenje. Lako je zaboraviti na pravilno držanje dok tipkate raznorazne dopise, odgovarate na upite i šaljete poslovne e-mailove. Ipak, u svakom trenutku trebali bi se imati na umu da je pravilno sjedenje prilikom rada na računalu od velike važnosti za vaše zdravlje. 

1. Pažljivo birajte stolicu


Stolica je vrlo važan dio vašeg ureda i radnog mjesta, stoga je birajte pametno. Isprobajte nekoliko stolica i odaberite onu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama. Sjedalo stolice treba biti mekano, a naslon pomičan i pratiti kralježnicu. Prilagodite sebi visinu stolice tako da su vam stopala ravno na tlu. 

2. Uvijek sjedite uspravno


Kada sjedite, pazite na to da je cijela površina vaših leđa prislonjena na naslon stolice. Nadlaktice postavite uz tijelo, a laktove na naslonima za ruke. Natkoljenice držite paralelno s podom, a koljena bi trebala biti u ravnini kukova. Glavu držite u ravnini s gornjim dijelom tijela. Pazite da se ne grbite ili naginjete unaprijed ili unazad. 

3. Postavljanje monitora, tipkovnice i miša 


Optimalna udaljenost monitora od očiju je razdaljina nadlakticei to točno ispred vas. Postavite li ga više ulijevo ili udesno, savijat ćete vrat, što će kasnije prouzrokovati bolove. Gornji dio monitora treba biti u visini vaših očiju, a pogled usmjerite blago prema dolje. Tipkovnicu i miš postavite u visini laktova. Najbolje je tipkovnicu držati neposredno ispred vas, a miš s desne strane. Dok tipkate, neka dlanovi i zglobovi budu u ravnini s tipkovnicom, a podlaktice nastojte što manje naslanjati na stol.

4. Uzimajte pauze


Katkada se zbog previše posla zaboravimo i ne dižemo pogled s ekrana satima. To je izrazito loše. Stručnjaci savjetuju da uzimate pauze. Svakih sat vremena napravite pauzu od 5 minuta, podignite pogled s ekrana i zagledajte se u nešto u daljini. Ustanite se sa stolice, prošetajte po prostoriji i malo se rastegnite, kako se ruke i noge ne bi ukočile od jednoličnog i dugotrajnog položaja.

5. Vježbajte dok sjedite


Postoji nekoliko uredskih vježbi koje možete raditi dok sjedite za radnim stolom i računalom. Istezanje ruku, ramena, leđa, moguće je i dok sjedite. Lagano mičite glavu lijevo-desno, duboko dišite i sliježite ramenima gore-dolje... Internet je prepun kratkih vježbi, pronađite nekoliko koje vam odgovaraju. I najvažnije, uspravno sjedite!

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se