TRAŽIŠ? NAĐI.

Fažana ostvarila milijun noćenja sedam dana prije nego u 2017.

ČLANCI
11.9.2018. 9:11:01

Fažana ostvarila milijun noćenja sedam dana prije nego u 2017.
Fažana je u 2018. sedam dana ranije negoli prošle godine ostvarila milijun noćenja. Od početka godine do 8. rujna 2018. Fažana je u plusu noćenja za 3%, a po dolascima 6%. Kraći boravak gostiju u destinaciji trend je posljednjih godina, a u Fažani taj prosjek iznosi 7 i pol dana, što je i dalje znatno više od prosjeka u Istri, a kamoli u Hrvatskoj, istaknuli su načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice Radomir Korać te direktorica TZ-a Melita Peroković.

"Velik je to uspjeh za malu destinaciju kakva je Fažana, prvenstveno orijentirana prema obiteljskom turizmu. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja u infrastrukturu, uređujemo svoje plaže i šetnice, podižemo kvalitetu usluge", naglasio je Korać.

Uspješan iskorak u predsezonu


U dosadašnjem dijelu godine objekti u domaćinstvu bilježe 9% više noćenja, hoteli su u malom plusu, nekomercijalni smještaj u neznatnom padu, a kampovi 2% u minusu. Najveći rast broja noćenja od čak 18% zabilježili su Vatrogasni kamp i odmaralište MUP-a. 

Najbrojniji gosti i dalje su Nijemci, s udjelom u noćenjima od 29%, no ove godine sa zabilježenim padom od 4,5%. Smatra se kako je veliku ulogu u tom padu imao i "povratak" Turske te drugih mediteranskih destinacija. Drugi najbrojniji turisti su Slovenci, a slijede ih Nizozemci, Talijani i Poljaci. Udio domaćih gostiju u laganom je porastu. 

Fažana se trudi dio turističkog prometa preusmjeriti u pred i postsezonu, kako bi prestala biti destinacijom isključivo sezonskih smještajnih kapaciteta. U svibnju su ostvarili 70% više noćenja nego 2017. Svibanj je zaslužan za više od deset posto ovogodišnjih noćenja, a lipanj za sedam posto radi kalendara i blagdana koji su uranili. Glavna sezona nosi 70% svih noćenja, s tim da je ove godine srpanj bio bolji od tradicionalno najboljeg kolovoza.

"Glavna sezona pozicionira se u srpnju, ne više u kolovozu što je nekad bilo vezano uz Feragosto, a Talijani ni nisu među našim najbrojnijim gostima. U rujnu očekujemo bolje rezultate nego lani budući da su festivali Dimensions i Outlook dublje zašli u ovaj mjesec. Imamo registrirano 1.182 vlasnika objekata, što komercijalnog, što nekomercijalnog smještaja. Dakle, svaki treći mještanin Fažane evidentiran je za primanje gostiju. Od 13.241 turističkog ležaja, 11.990 ih je u komercijalnom, a 1.251 u stanovima i kućama za odmor u nekomercijalnom smještaju. Potonja kategorija u stalnom je porastu, ali se to ne osjeća u općinskim prihodima. Veće prihode očekujemo nagodinu od veće boravišne pristojbe.", kazala je Peroković.

Parkirališta najveći problem


U špici sezone Fažana bilježi i po 12 tisuća gostiju dnevno, što je trostruko više nego mještana. Stoga, najveći problem predstavlja nedovoljan broj parkirališta. Pročelnik Korać naglasio je kako se ozbiljno razmišlja o podizanju kata nad parkiralištem na rivi, ali i o drugim lokacijama za parkinge bliže centru. Iduće godine očekuju i početak izgradnje kanalizacije i pročistača u okviru velikog projekta Pula Sjever, što je važno za najavljeno daljnje širenje kapaciteta u Fažani, prvenstveno hotela na mjestu nekadašnjih tvornica na rivi. 

Hotele na rivi nagodinu bi mogli početi graditi investitori iz Izraela, a potpisan je i ugovor s izvođačem za područje bivše staklare. Radi se o 150 ležajeva. Tu je i luksuzan projekt Plinija Cuccurina s Vilom San Lorenzo u središtu te nove vile koje niču na drugom kraju rive.

Kamp Pineta ne može ovakav u sljedeću sezonu


"Kamp Pineta, na atraktivnom zemljištu, pola u vlasništvu općine, pola države, sljedeću sezonu", kaže Korać, "ne smije dočekati kao ruglo turističkog mjesta".

"Prostorni plan općine bit će gotov do kraja godine. Kamp Pineta sada radi bespravno jer nije predviđen postojećim planom. Ovo je prijelomna godina i ovako dalje ne može, tko još drži kamp-kućice?! To se mora promijeniti. Fažana će dovršetkom najavljenih velikih investicija potpuno promijeniti svoj izgled, i Pineta to mora pratiti", naglasio je načelnik Korać.

(I: eIstra.info / glasistre.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se